arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Maatschappelijke uitdagingen

Onderwerpen binnen Maatschappelijke uitdagingen
Veld

De grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, voedsel, zorg en veiligheid hebben één ding gemeen: technologie speelt een sleutelrol om deze uitdagingen op te lossen. Nederland heeft daarbij een goede uitgangspositie met een sterke technologische industrie en een wijdvertakte ict-infrastructuur.
FME vindt dat de technologische industrie samen met de kenniswereld hierin een belangrijke rol moet spelen. Voor FME is het niet de vraag óf we de uitdagingen van morgen aankunnen, maar wie de uitdagingen van morgen gaat oplossen. Die kaarten worden nu geschud: welk land biedt het beste economisch beleid om bedrijven (of liever nog: ecosystemen van samenwerkende bedrijven en kennisinstellingen) aan te trekken en te behouden.

De beste beleidsmix voor de verdienkracht van morgen is een combinatie van gerichte investeringen in innovatie en vernieuwing én optimale randvoorwaarden. Inzet op maatschappelijke uitdagingen biedt kansen maar houdt ook oog voor bedrijven waarvoor het van belang is om het generieke innovatieve vermogen te versterken. Voor die topsectoren waarbij het gaat om een specifiek belang te dienen moeten de maatschappelijke uitdagen meer centraal worden gesteld. Daar liggen kansen voor Nederland, want de wereld van vandaag en morgen wordt geconfronteerd met uitdagingen die met urgentie om oplossingen vragen. Fundamentele transities zijn nodig op het gebied van voedsel, zorg, energie en veiligheid.

De technologische industrie kan samen met de kenniswereld hierin een belangrijke rol spelen. Met de Nationale Wetenschapsagenda zijn 25 routes gedefinieerd en liggen doorbraken voor wetenschap, samenleving en economie binnen handbereik.

We moeten de maatschappelijke uitdagen meer centraal stellen, immers de wereld van vandaag (en morgen) wordt geconfronteerd met uitdagingen die met urgentie om oplossingen vragen. Er zijn fundamentele transities nodig op het gebied van voedsel, zorg, energie en veiligheid. De technologische industrie kan samen met de kenniswereld hierin een belangrijke rol spelen. Met de Nationale Wetenschapsagenda zijn 25 routes gedefinieerd en liggen doorbraken voor wetenschap, samenleving en economie binnen handbereik.

Updates

Eerdere updates

Sluiten