Verduurzaming van de gebouwde omgeving

FME-leden spelen een grote rol in de gebouwde omgeving: ongeveer 40% van de omzet van de leden van FME is direct of indirect gerelateerd aan de bouw. In het Klimaatakkoord wordt een opgave voor CO₂-reductie in de gebouwde omgeving benoemd van 3,4 Mton CO₂ per jaar.
De eerste stap in het realiseren van deze doelstelling zit in energiebesparende maatregelen, zoals grootschalige isolatie in woningen en gebouwen. In de overige noodzakelijke stappen is technologie essentieel. Denk bijvoorbeeld aan slimme LED-verlichting, beheer- en monitoringsystemen en warmtepompen. Maar ook aan innovatieve oplossingen zoals het opwekken van energie door gevels en ramen van gebouwen te combineren met zonnepanelen (Building Integrated Photo Voltaic) en het ontwerp en gebruik van cv-ketels op waterstof.
Gezamenlijk worden deze technologieën in een slimme energietoekomst onmisbaar.
FME-leden en hun technologische oplossingen voor de energiesector
Bedrijven uit de technologische industrie zijn volop bezig met innovaties die bijdragen aan de verduurzaming van de energiesector. Lees in hun inspiratiecases hoe zij dit doen.
- Ecovat: Arnhem krijgt 100% duurzame energie
In Arnhem wordt een Ecovat gebouwd die een wijk van 100% duurzame warmte en koude gaat voorzien. Het gaat om circa 450 woningen en 7.500 m2 commerciële functies. Ruud van den Bosch, Technical Sales Manager Ecovat: "Na aardgas komt Ecovat."
- Signify: Signify verlicht Smart City Ameland
De Gemeente Ameland heeft de ambitie om in 2020 CO₂-neutraal en zelfvoorzienend te zijn. Binnenkort wordt het eiland voorzien van duurzame openbare verlichting van Signify - met 923 connected verlichtingspunten en LED-armaturen.
- enerGQ: Zelflerende energiemonitor levert energiebesparing op
Strukton Worksphere zette de Artificial Energy Intelligence technologie van enerGQ in bij een biomedische bedrijf met een groot kantorencomplex en distributiecentrum. Daarmee werden grote operationele besparingen geïdentificeerd.