arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Opereren zonder snijden

9 maart 2017

Onze Philips MR-gestuurde HIFU techniek maakt invasieve ingrepen overbodig en helpt kankerpatiënten om de uitputtende pijn te verlichten. Het apparaat heeft niet alleen een krachtig effect op mensen, maar verbetert ook de zorg die het ziekenhuis kan bieden aan de meest kwetsbare patiënten.

Voor kankerpatiënten is pijnbeheersing erg belangrijk. Als kanker eenmaal in de botten terechtkomt (botmetastase) ontwricht de pijn alles – van een wandelingetje maken tot slapen. Het vereist vaak een kostbaar en langdurig medicijngebruik, met soms slopende bijwerkingen. Het verbeteren van de levenskwaliteit van de patiënt is dan ook een belangrijk speerpunt.

Dankzij een unieke Philips-innovatie in het universiteitsziekenhuis te Utrecht –MR-gestuurde HIFU, High-Intensity Focused Ultrasound – kunnen schadelijke cellen zonder scalpel worden verwijderd. De patiënten zijn snel na de ingreep weer mobiel. Dit is het soort niet-invasieve ingrepen dat een nieuw tijdperk van gezondheidszorg inluidt, omdat behandelingen van aandoeningen - en niet alleen van kanker - gemakkelijker zijn uit te voeren. Deze innovatie heeft een enorm voordeel voor de patiënten, maar ook voor de budgetten van overheden en andere belanghebbenden. 

Dr. Merel Huisman, afdeling Radiologie, UMC Utrecht
"Ik vind het belangrijk dat we ons naast genezing ook richten op pijnbeheersing, zodat we de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren."

Sluiten