arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Panasonic partners wereldwijd zetten Arc-Eye laser camera in

18 januari 2019
Valk Welding

Met de ontwikkeling van de Arc-Eye laser-camera op Panasonic lasrobots heeft Valk Welding een uniek lasnaadvolgsysteem ontwikkeld, dat inmiddels door meerdere Panasonic-dealers wereldwijd wordt ingezet.

Een geavanceerd project is de toepassing van de Arc-Eye laser camera en AC Mig lastoepassing door de Australische robotintegrator Orion Automation Systems Pty Ltd voor het robotlassen van aluminium vissersboten.

Remco H. Valk legt uit:"Als een preferred Panasonic system integrator zetten we de Arc-Eye laser camera niet alleen in voor onze eigen toepassingen, maar we delen het systeem ook met onze Panasonic-partners wereldwijd. Op bijna elk continent hebben we nu een partner die de Arc-Eye gebruikt voor integratie in Panasonic lasrobots. Jeff Fordham, eigenaar van de Australische robotintegrator Orion Automation Systems Pty Ltd, heeft met haar Australische klant een bezoek aan ons gebracht en een aantal referenties bezocht om het lassen van aluminium werkstukken te beoordelen en te bespreken. Na intensieve training in ons technische trainingscentrum en online ondersteuning tijdens de installatie heeft Orion Automation Systems dit automatiseringsproject succesvol gerealiseerd."

"We wisten dat Valk Welding in nauwe samenwerking met Panasonic Robot Welding Systems daarvoor de Arc-Eye laser camera had ontwikkeld, die naadloos is geïntegreerd in de besturing van de Panasonic lasrobots."

Orion Automation Systems

Orion Automation Systems Pty Ltd is dealer van Panasonic Robot Welding Systems voor Australië en Nieuw-Zeeland met meer dan 30 jaar ervaring in lasrobotisering, MIG & TIG-lassystemen, robot-plasma snijsystemen en robot-laserlassystemen. Eigenaar Jeff Fordham vertelt ons over het project: "We werden benaderd door een grote fabrikant van recreatieve vissersboten om hen te helpen bij het onderzoek naar automatiseringsmogelijkheden van het lassen van aluminiumboten met inzet van Panasonic lasrobots. De boten worden samengesteld uit verschillende plaatdiktes aluminium en op dat moment manueel gelast. "

Testen bij Panasonic Welding System's Technical Centre in Japan

Jeff Fordham: “Orion Automation heeft lasproeven laten doen in het Technical Centre van Panasonic Welding Systems in Japan met inzet van Panasonic lasrobots voor het lassen van verschillende plaatdiktes aluminium.
Bij de beoordeling van de gelaste proefstukken met de klant concludeerden dat verder onderzoek nodig was om de meer dan 100 meter lasnaden per romp op laskwaliteit te kunnen beoordelen."

Maatafwijkingen door warmte inbreng

"Omdat de bootrompen in fasen worden voorgehecht, worden vormveranderingen in de rompstructuur vastgesteld als gevolg van warmte inbreng en de eigenschappen van aluminium lassen. Daarvoor is het noodzakelijk om de Panasonic lasrobots tijdens het lassen realtime te kunnen corrigeren," legt Jeff Fordham uit. "We wisten dat Valk Welding in nauwe samenwerking met Panasonic Robot Welding Systems daarvoor de Arc-Eye laser camera had ontwikkeld, die naadloos is geïntegreerd in de besturing van de Panasonic lasrobots. We hebben toen besloten, samen met de klant, Valk Welding in Alblasserdam, Nederland, te bezoeken om het systeem te bekijken en de rompdelen van de klant met inzet van de Arc- Eye laser Camera en de invloed van reflecties op aluminium te testen en te beoordelen."

Demonstraties bij Valk Welding

Valk Welding demonstreerde de Arc-Eye laser camera zowel in haar Technical and Training Centre als bij referenties die de Arc-Eye inzetten om te zorgen dat de Panasonic lasrobots de lasnaad exact volgt. Nadat we het project in gang was gezet, hebben de technici van Orion Automation Systems een uitgebreide training bij Valk Welding in Nederland gevolgd. Tijdens de ingebruikname van de Arc-Eye laser camera bij Orion Automations System's in Australië, hebben de Arc-Eye specialisten van Valk Welding remote online support verleend om te helpen met de programmering. Ook bij de installatie en inbedrijfstelling van de Panasoniclasrobots, beide uitgerust met een Arc-Eye laser camera, verleende Valk Welding ondersteuning om ervoor te zorgen dat installatie succesvol kon werden afgerond. 

Sluiten