arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Partnership tussen AkzoNobel en Black Bear Carbon

11 december 2017
Black Bear

AkzoNobel gaat een grondstof uit gerecyclede autobanden gebruiken bij de productie van poedercoatings. Een nieuwe samenwerking daarvoor met de Nederlandse recyclingstart-up Black Bear moet een flinke besparing van de CO2-uitstoot opleveren.

Voor de coatings wordt nu nog de grondstof carbon black gewonnen uit aardolie. Bij die productie komt het broeikasgas CO2 vrij. Poedercoatings worden onder meer gebruikt als anti-corrosiemiddel voor bijvoorbeeld auto's of bruggen.

Volgens topman Martijn Lopes Cardozo van Black Bear is het voor het eerst dat wereldwijd op deze schaal een dergelijk hoogwaardig product wordt gemaakt van oude autobanden. In Nederland worden die nu deels verwerkt tot rubbergranulaat voor kunstgrasvelden, maar internationaal worden de meeste van de ongeveer anderhalf miljard oude banden die jaarlijks worden afgedankt verbrand.

Black Bear heeft nu een fabriek in Limburg waar jaarlijks anderhalf miljoen banden verwerkt kunnen worden. Volgens Cardozo kan de fabriek een CO2-besparing realiseren die gelijkstaat aan het planten van een miljoen bomen. Akzo en Black Bear kijken nog naar verdere toepassingen van de carbon black uit oude banden.

Bron: nu.nl

>
Sluiten