arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Philips koopt Duits Tomtec, verstevigt investering in big data

21 juli 2017

Philips koopt het Duitse bedrijf Tomtec, dat software levert waarmee echobeelden worden geanalyseerd. Daarmee versterkt het de positie op het gebied van hartonderzoek en breidt het zijn werkterrein uit naar verloskunde en gynaecologie.

Tomtec zit in het Duitse München en er zijn ongeveer honderd werknemers. Naast Europa heeft Tomtec vestigingen in de VS en Azië. Over de hele wereld zijn er 20.000 artsen in 600 zorginstellingen die de software van Tomtec gebruiken.  De overname van Tomtec past goed bij eerdere overnames.

Big data

Diagnostiek is een belangrijke specialisatie van Philips en de onderneming vult met Tomtec de activiteiten op dit terrein aan. Met de software krijgt Philips veel data binnen en zou je met big data bijvoorbeeld een patholoog kunnen vervangen.  Pathologen bekijken de oorzaak van ziekten en hoe een ziekte ontstaat, wat de gevolgen zijn en wat het beloop van de ziekte is.

Overnamepad

Philips deed de afgelopen tijd een aantal overnames waarmee het zijn productaanbod completer wil maken. De grootste aankoop is het Amerikaanse Spectranetics, specialist op het gebied van apparatuur voor vaatchirurgie. Daarnaast kocht Philips de Amerikaanse startup CardioProlific, die werkt aan katheters waarmee bloedproppen in de bloedvaten kunnen worden aangepakt. Ook nam het bedrijf het Britse Health & Parenting over, dat apps maakt voor ouders rondom de zwangerschap en opvoeding. Met de apparatuur die die bedrijven maken zijn geen grote operaties meer nodigen daardoor kan een patiënt sneller naar huis, dat scheelt ook geld.

Sluiten