arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Primeur voor Nederland: windenergie met energieopslag

1 juni 2017
Alfen

Windpark Giessenwind is het eerste project van Nederland dat windenergie en energieopslag combineert. Alfen B.V. en C-Wind (een consortium van Scholt Energy Services en Giessenwind) realiseren deze primeur van duurzame energieopslag uit windmolens bij Giessenburg.

Netstabiliteit

Giessenwind is met drie turbines van 108 meter een van de hoogste windparken in Nederland. De turbines voorzien gezamenlijk ongeveer 5.000 huishoudens van energie. Aangezien stroomopwekking uit duurzame bronnen zoals wind fluctueert, moet het elektriciteitsnet die schommelingen opvangen. Wim Meerkerk, eigenaar van windpark Giessenwind: “Batterijopslagsystemen zijn noodzakelijk om onze ambities met duurzame energie op het Nederlandse elektriciteitsnet in te passen”.

"Met systemen als deze bereiden wij Nederland voor op het elektriciteitssysteem van de toekomst: duurzaam en betrouwbaar." 

Totaaloplossing

Alfen, aanbieder van een breed scala aan producten en diensten op het elektriciteitsnet, heeft voor dit project een totaaloplossing geleverd, waaronder het energieopslagsysteem van circa 1 MWh, een transformatorstation en de netaansluiting. Andreas Plenk, verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop van energieopslagsystemen bij Alfen: “Tachtig jaar ervaring in het middenspanningsnet biedt Alfen de mogelijkheid een totaaloplossing te realiseren voor klanten. Op dit moment zijn wij bezig met diverse projecten waarbij ons energieopslagsysteem, genaamd TheBattery, direct aan duurzame energieproductie wordt gekoppeld. TheBattery balanceert vraag en aanbod in energie en helpt zo forse infrastructurele investeringen in het elektriciteitsnet te voorkomen. Zo wordt het net minder belast en kan de opgewekte energie op de meest winstgevende momenten worden verkocht.”

Gebruik voor energiehandel

Scholt Energy Services - actief op de zakelijke energiemarkt in Nederland, België en Duitsland - zal het opslagsysteem in eerste instantie gebruiken voor de handel in energie. Sander Drissen, Business Development Manager bij Scholt Energy Services: "Deze opstelling biedt een duurzame basis voor de toekomst en kan waar nodig eenvoudig worden uitgebreid. Ook kijken wij naar andere locaties en toepassingen zoals lokale netstabiliteit."

Alfen heeft het systeem in mei 2017 opgeleverd en het genereert momenteel de eerste resultaten voor C-Wind. Plenk: "Met systemen als deze bereiden wij Nederland voor op het elektriciteitssysteem van de toekomst: duurzaam en betrouwbaar." 

Alfen
Sluiten