arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Reorganiseren: met een half verhaal begeef je je op glad ijs

14 juni 2023
Bert Haan

Een reorganisatie met stoom en kokend water in gang zetten, levert twee zekerheden op: gedoe en vertraging. En hoewel er nooit een goed moment is om zo’n moeilijke boodschap te brengen, kun je wel degelijk goed beslagen ten ijs komen. Met een goed voorbereide business case waarin je uitlegt waarom reorganiseren nodig is én aandacht voor zorgvuldige communicatie. Een half verhaal gaat je opbreken.

Blog door Bert Haan, bedrijfsadviseur bij FME

Nut en noodzaak van ingrijpende bedrijfsveranderingen aan medewerkers uitleggen, dat is best pittig. Want hoe je die mededeling ook brengt, er ontstaat onrust. Het doet iets met mensen in een organisatie en het roept logischerwijs ook vragen op. Wat gaat er dan allemaal veranderen? En waarom? Onzekerheid: wat betekent dat voor mijn baan? Maar ook als ondernemer kom jij op (deels) onbekend terrein. Je weet echt wel hoe je een bedrijf moet runnen, maar zo’n ingrijpende organisatieverandering is geen dagelijkse kost. Aan welke regels moet je je houden en aan welke verplichtingen moet je voldoen? Wanneer doe je wat in het proces en welke valkuilen moet je vermijden? 
Samen met mijn collega’s van FME Advies en FME Advocaten begeleid ik organisaties en bedrijven bij reorganisaties. 

Zorg voor de mensen

Een van die bedrijven is een fabriek uit Tubbergen die radiatoren maakt. De productie moet verplaatst worden naar Duitsland en Polen en de vestiging in Nederland gaat sluiten. Een bedrijfssluiting is dus ook een reorganisatie, al is dat wel meteen een hele ingrijpende. Deze medewerkers weten vanaf het begin dat hun baan ook echt gaat verdwijnen. Intussen moet de fabriek nog een tijdje ‘gewoon’ draaien, het productieproces langzamerhand worden overgeheveld en mogen de klanten daar niet onder lijden. Een gefaseerde afbouw dus. De opdracht aan de directeur: regel het en zorg goed voor de mensen. Hij schakelde ons in voor advies en begeleiding.

Omdat de moedermaatschappij beursgenoteerd is, lag er een strakke planning. De eerste deadline was de officiële bekendmaking van de sluiting. Waar we samen met dit bedrijf in de sluitingsnota heel veel aandacht aan hebben besteed, is de uitleg waarom er geen andere optie was dan een fabriekssluiting. Dat maakt het niet minder erg voor de medewerkers, maar het is belangrijk om ze mee te nemen in zo’n proces. 

Transparant en eerlijk

We hebben aandacht voor procedurele en juridische aspecten, het opstellen van een adviesaanvraag en het schrijven en doorrekenen van een sociaal plan. Samen met het bedrijf voeren we gesprekken en onderhandelingen met de ondernemingsraad en de vakbonden. Als adviseurs sturen wij op goede communicatie. Transparantie en eerlijkheid zijn namelijk een voorwaarde om een reorganisatie goed te kunnen doorvoeren. In het geval van deze fabriek heeft de ondernemer die communicatie in het hele proces opengehouden. Nog steeds, totdat de laatste werknemer officieel uit dienst treedt.

Lees meer over de case van Brugman Radiatoren (exclusief voor FME-leden)

Is jouw bedrijf lid van FME? En heb je nog geen login? Regel het online

Soms is een reorganisatie nodig. Om een bedrijf rendabel te houden of omdat een onderneming een nieuwe weg inslaat. Dat dat emoties oproept bij medewerkers, mag duidelijk zijn. Ga die ook niet uit de weg en blijf in gesprek. En gebruik alle kennis en kunde om zo’n proces goed te laten verlopen. FME helpt je daarbij. We kennen de technologische industrie, kennen de uitkomsten van sociale plannen in de sector, weten met welke stakeholders je moet praten en onderhandelen en welke stappen je moet zetten. We kennen de overlegstructuren met de OR en de vakbonden, staan je juridisch en organisatorisch bij en zorgen er samen met jou voor dat een reorganisatie goed wordt uitgevoerd. Zakelijk op inhoud, menselijk op gevoel.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten