arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

'Robotisering is stimulans voor werkgelegenheid in metalektro'

23 februari 2018

Critici vrezen dat robotisering ten koste gaat van banen. Maar het tegendeel is het waar, zegt directeur Foppe Atema van het Gelderse bedrijf Goma. Zijn bedrijf is daar het levende voorbeeld van. "Automatisering en robotisering heeft ons meer klanten en meer werkgelegenheid opgeleverd. Het is een noodzaak om te overleven in een competitieve markt."

"Goma is een bedrijf met een rijke historie", vertelt Atema. "Wij zijn toeleverancier voor de internationale markt, gespecialiseerd in hoogwaardige plaatwerkproducten. Denk aan beplating voor cv-ketels, scharnierende delen voor bedden of onderdelen voor koelkasten en koffiemachines. Binnen ons bedrijf is er werkgelegenheid voor ruim 140 medewerkers."

In de genen

Dit jaar viert Goma zijn 55-jarig bestaan. In de jaren zestig werd het bedrijf opgezet door gereedschapmakers. "De oprichters hadden het al in hun genen om te automatiseren", vertelt Atema. "Zo werden er bijvoorbeeld gietstukken gemaakt, die moesten worden ontbraamd en bijgeslepen. Omdat dat zwaar werk was, werd daarvoor een speciale machine uitgedacht. Dat was een succes, de machine werd zelfs geëxporteerd naar de VS."

En daar bleef het niet bij. Zo werd in 1982 de eerste computergestuurde ponsmachine in bedrijf genomen. Atema: "Goma behoorde daarmee tot één van de eerste bedrijven in Nederland met een dergelijke machine. Dat was heel risicovol, het was een gigantische investering." Maar de investering loonde en vijf jaar later kocht het bedrijf een computergestuurde lasersnijmachine. Atema: "Die investeringen zorgden alleen maar voor meer werkgelegenheid, omdat we competitiever konden zijn. Begin jaren tachtig hadden we 25 man in dienst, eind jaren tachtig waren dat er 65."

Geen windeieren

Vanaf eind jaren negentig deden de eerste robots hun intrede in het Gelderse bedrijf, zo herinnert Atema zich. "In 1996 kregen we een volledig computergestuurd plaatmagazijn. Dat maakte het mogelijk 24/7 te produceren én een continue kwaliteit te garanderen. Daarmee wisten we de concurrentie uit de lagelonenlanden het hoofd te bieden."

"Zorg dat je de boot niet mist als het gaat om robotisering."

Alle investeringen hebben Goma geen windeieren gelegd, constateert Atema. "Tijdens de crisisjaren hadden wij een omzetdaling van 40%. Toch hebben wij in twee robots geïnvesteerd. We hebben nu in totaal vijftien grote en kleine robots. Vorig jaar hebben we twintig nieuwe mensen aangenomen, dit jaar al weer zes. Bovendien hebben we plannen voor een nieuwe hal van 7.000 vierkante meter. Dat kan nog eens twintig tot dertig nieuwe arbeidsplaatsen opleveren."

Nieuwe industriële revolutie

Volgens Atema bevinden we ons in de ‘vierde industriële revolutie’. "Dit is de tijd van Smart Industry. Als je daar als metalektrobedrijf niet in meegaat, prijs je jezelf uit de markt. Het geeft daarnaast de mogelijkheid om via reshoring werk weer terug naar Nederland te halen. Voorheen werden onderdelen die wij voor relaxstoelen maakten, in Roemenië in elkaar gelast. Dat doen we nu zelf, waardoor de omzet is verdrievoudigd en de productie – door het ontbreken van vervoer – nu groener is."

>

Omdat Smart Industry een stimulans verdient, is Atema toegetreden tot het bestuur van het Fieldlab Industriële Robotica. "Alle mbo’s in Gelderland en West-Overijssel zijn daar bij aangehaakt. En dat is belangrijk, want robotica is een volwassen industrie geworden. Doel van het fieldlab is om opleidingen te ontwikkelen, met een doorlopende leerlijn, die we nu ontberen. Zoals een opleiding tot robotoperator, robotprogrammeur en robotengineer." Atema vindt het erg positief dat A+O het fieldlab financieel ondersteunt. Maar A+O kan in zijn ogen meer doen."A+O wil 21st century skills bevorderen. Dan zouden vergoedingen voor modulaire opleidingen, waarbij een werknemer deelcertificaten kan halen, zeer welkom zijn."

Voor andere A+O-bedrijven heeft Atema een heldere boodschap. "Zorg dat je de boot niet mist als het gaat om robotisering. En als je investeert in robots, koester dan ook je oude vaklieden. Je hebt ook mensen nodig die gevoel voor materiaal hebben, die weten wat je met het materiaal wel of niet kunt. Want alleen met de aanschaf van robots ben je niet."

Bron: ao-metalektro.nl

Sluiten