arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Ruim 350.000 meter kabel in het grootste winkelcentrum van Nederland

7 januari 2019

Unibail-Rodamco-Westfield bouwt in Leidschendam de Mall of the Netherlands. Met 280 winkels, restaurants en entertainment wordt dit het grootste winkelcentrum van ons land. Energie Techniek B.V. verwerkt ruim 350.000 meter Cca kwaliteitskabel van Draka.

Mall of the Netherlands

Winkelen wordt steeds meer een belevenis nu online shoppen explosief toeneemt. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield, eigenaar van 102 grote winkelcentra, weet dat als geen ander. Mall of the Netherlands wordt, na een grootschalige metamorfose en uitbreiding van winkelcentrum Leidsenhage, een viersterren winkelwalhalla van 117.000 m2.

"Mall of the Netherlands is voor Draka een mooie kans om mee te bouwen aan de toekomst."

Nauwe samenwerking

Energie Techniek (onderdeel van Nexton B.V.) is er verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties en het geluid. Onder directievoering van het projectbureau (DVP en Techniplan Adviseurs B.V.) coördineren de diverse nevenaannemers hun eigen werk. Techniplan Adviseurs B.V. is vanaf het eerste schetsontwerp tot aan het definitieve plan bij dit project betrokken geweest. "Nevenaanneming is vrij nieuw voor Nederland en betekent veel overleg met andere partijen", zegt directeur Bart van den Barselaar van Energie Techniek. “Deze zelfstandige vorm van samenwerking past ons goed.”

Topkwaliteit kabels

Draka is vanaf het begin bij het project betrokken en deed samen met Energie Techniek een gezamenlijk aanbod voor het kabelwerk. De opdrachtgever eist een hoog kwaliteitsniveau van installaties voor het hypermoderne winkelcentrum. Om die te garanderen, zet de installateur een groep enthousiaste en zeer ervaren engineers en projectleiders in en is marktleider Draka onmisbaar. “Draka heeft degelijke kabels van de beste kwaliteit en de toelevering en beschikbaarheid zijn goed. Hun productie is prima net als de prijs/kwaliteitverhouding.” Hoofduitvoerder Niels van der Pol vult aan: “Bij Draka heb je tenminste geen problemen met aanstrippen of verkleving van de binnenmantel aan aders.”

“Bij Draka heb je tenminste geen problemen met aanstrippen of verkleving van de binnenmantel aan aders.”

Hoge brandveiligheid

Draka levert bijna 100 procent van alle kabels die Energie Techniek in dit project verwerkt. In totaal betreft het ruim 350.000 meter kabel voor zowel voeding (variërend van 3G2,5mm2 tot 240 mm2), signalering (inclusief gbs) als dataverkeer. Bij aanvang van de tenderfase is in overleg tussen de opdrachtgever en Techniplan Adviseurs B.V besloten om te kiezen voor CPR-gecertificeerde kabels. Draka heeft middels advies de adviseur hierin kunnen ondersteunen. “Samen met Draka hebben wij de brandrisico’s in dit project in kaart gebracht. Vervolgens hebben wij de door de opdrachtgever aangegeven brandklasse getoetst en gebruikt.”, aldus Van den Barselaar. Draka heeft uitstekende expertise om superieure kabeloplossingen voor de meest uiteenlopende toepassingen te bieden. Zij was als voorloper op het gebied van CPR-gecertificeerde kabels een van de eerste kabelproducenten die het volledige pakket in deze brandklasse tijdig kon leveren.

Efficiënte logistiek

Draka en Technische Unie leveren bijna alle kabels uit voorraad en op afroep, zodat Energie Techniek op planning blijft. Om de juiste materialen op de juiste plek te krijgen, schakelt Energie Techniek runners van Technische Unie in. “De bouwlocatie is veel te groot om zelf efficiënt te bevoorraden”, aldus Van den Barselaar. “Hun runners vullen mobiele service units bij, zodat onze monteurs zich op het installatiewerk kunnen concentreren.”

Wereldklasse

Bij Draka en Energie Techniek staan kwaliteit en beschikbaarheid hoog in het vaandel. Mede door hun geoliede samenwerking kan Unibail-Rodamco-Westfield haar ambities op elektrotechnisch gebied waarmaken en miljoenen mensen een winkelervaring van wereldklasse bezorgen. Medio 2020 opent Mall of the Netherlands haar deuren.

Innovatieve kabeloplossingen

“Mall of the Netherlands is voor Draka een mooie kans om mee te bouwen aan de toekomst. Die vraagt om de meest veilige en duurzame oplossingen. Daarom werken wij continu aan het verduurzamen van onze producten. Ook investeren wij veel in onderzoek en innovatie. Zo ontwikkelen wij geavanceerde technologieën voor bouwtechnische innovaties. Hierdoor kunnen bedrijven als Energie Techniek over de beste kabeloplossingen beschikken”, aldus Toine VerschuurCommercieel Directeur Draka.

Sluiten