arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Shear gevoelige vloeistoffen verpompen

30 juli 2015

Het verpompen van shear gevoelige vloeistoffen zoals polymeren, verven, coatings, kleurstoffen, inkten en latex oplossingen kan problematisch zijn. De juiste pompselectie helpt schade te voorkomen, PromoTec helpt verf- en coatingfabrikant.

Het verpompen van shear gevoelige vloeistoffen kan volgens PromoTec problematisch zijn. Shear helpt niet-newtonische vloeistoffen te stromen, maar te veel shear kan tijdelijke of zelfs onherstelbare schade veroorzaken aan de vloeistof.

Wanner Hydra-Cell hydraulisch gedreven membraanpompen leggen slechts een geringe tangentiële spanning op de te verpompen vloeistof. Hierdoor zijn deze pompen zeer geschikt voor het verpompen van shear gevoelige vloeistoffen zoals polymeren, verven, coatings, kleurstoffen, inkten en latex oplossingen.

Wat houdt shear in?

Zodra de te verpompen vloeistof het vat verlaat en de aanzuigleiding in gaat, begint de shear (het afschuiven) door de beweging van de vloeistof in het midden van de leiding in relatie tot de leidingwanden. Centrifugaalpompen geven doorgaans meer afschuiving tussen de draaiende onderdelen en de stationaire behuizing.

Omdat Wanner Hydra-Cell pompen geen ronddraaiende elementen hebben in contact met de verpompte vloeistof en geen zware inwendige toleranties hebben, veroorzaken zij minimale tangentiële belasting die shear veroorzaakt.

Ook het gegeven dat Wanner Hydra-Cell pompen drie – tot wel vijf – individuele membranen in een enkele pompkop heeft, elk met zijn eigen horizontale terugslagkleppen, vermindert shear. De vrije doorlaat van elke klep is groot, in verhouding tot de hoeveelheidvloeistof die het membraan verplaatst, zodat schuifspanning wordt geminimaliseerd.

Eén van Europa’s grootste verf -en coatingfabrikanten zet de Wanner Hydra -Cell pompen met succes in voor diverse toepassingen (ook doseren), onder meer vanwege de lage sheargevoeligheid van deze pompen.

Sluiten