arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Siemens moderniseert 45 fietsenstallingen bij stations

28 september 2017
Siemens NS

Siemens Building Technologies heeft van NS Stations de opdracht ontvangen om 45 geautomatiseerde fietsenstallingen bij stations te moderniseren naar het concept Zelf Service Fietsenstalling (ZSF). Comfortabel, veilig en snel de fiets stallen om vervolgens zonder stress de trein te kunnen halen. Dit is het uitgangspunt van de nieuwe fietsenstallingen die met gebruiksvriendelijke veiligheidssystemen uitgerust gaan worden en fysiek een veel vriendelijker en open uitstraling krijgen.

"Voor Siemens is dit een geweldig mooie opdracht", aldus directeur Joanne Meyboom van Siemens Building Technologies (BT). "Het succes zit hem vooral in de positieve beleving van de reizigers waar het concept door NS op is ontwikkeld en gespecificeerd. Siemens heeft zich zo goed mogelijk ingeleefd in de behoeften van de reizigers, ofwel de klanten van NS om het gevraagde concept optimaal invulling te geven."

Succesvol getest

De basis van het nieuwe ZSF-concept is vooraf succesvol getest in Bilthoven en Heerenveen. In totaal zullen er ongeveer 45 stallingen worden omgebouwd. De nieuwe stallingen worden, naast het stallen van eigen fietsen, ook gebruikt voor de uitgifte van OV-huurfietsen. Het proces voor verhuur sluit naadloos aan op het zelfservice concept van deze stallingen. 

NS beoogt haar reizigers zo goed mogelijk te bedienen met een reis van deur tot deur. Het bieden van een gebruiksvriendelijke en innovatieve fietsenstalling, waarbij fietsen veilig en de eerste 24 uur gratis gestald kunnen worden, sluit hier perfect op aan.

Innovaties

Door de genoemde verbeteringen wordt het in- en uitrijden voor de reiziger vergemakkelijkt waardoor de capaciteit van de stallingen naar verwachting beter benut zal gaan worden. Naast het ZSF concept voor onbemenste stallingen zullen NS en Siemens gezamenlijk ook nieuwe innovatieve toegangssystemen voor bemenste fietsenstallingen doorontwikkelen waarbij bijvoorbeeld gebruik gemaakt zal worden van  een token op of aan de fiets (RFID-chip). Reizigers kunnen zo nog sneller en vooral prettiger de stalling betreden en verlaten.

Veiligheid

Met een intelligent camerasysteem en andere voorzieningen zal er voortdurend toezicht zijn op de veiligheid van de reizigers. Vanuit het Security Operations Center van de NS zal toezicht worden gehouden op de veiligheid van de reizigers. Vanuit het Customer Support Center van Siemens worden de stallingen 24/7 gemonitored op functionele werking. Siemens staat garant voor een optimale beschikbaarheid van de stallingsoplossing.

De 45 Zelf Service Stallingen zullen in 2018 worden gerealiseerd.

Sluiten