arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Specialisatie in aluminium buigen en bewerken

16 november 2017
Kersten

De toenemende populariteit van gebogen aluminium profielen in de gevel- en façadebouw zal niemand ontgaan zijn. Aluminium beschikt namelijk over de ideale eigenschappen. Het is sterk, licht, visueel aantrekkelijk en laat zich uitstekend vormen.

In de hedendaagse architectuur spelen gebogen vormen een steeds grotere rol. Het geeft een bouwwerk een modern, eigentijds karakter. Buigspecialist Kersten speelt in op die toenemende vraag naar gebogen aluminium raamen façadeprofielen met een nieuwe fabriek speciaal voor het verwerken van aluminium.

Nieuwe aluminium fabriek

Met de nieuwe fabriek wordt het aluminium fysiek gescheiden van het staal. “Het aluminium wordt nu in een schone non-ferro productieruimte gebogen en bewerkt”, licht Bram Top, sales engineer bij Kersten, toe. “De fabriek is ingericht met een complete serie geavanceerde machines waarmee we zowel het buigen als het nabewerken en verouderen onder één dak uit kunnen voeren. Zo verzorgen we niet alleen losse gebogen delen maar ook complete halffabricaten die we inbouw gereed aanleveren.”

Expertise in aluminium buigen

Kersten investeert voortdurend in technologie en training van de medewerkers. “Het buigen en bewerken van aluminium vraagt om meer dan moderne machines en een schone productieruimte. Het is de expertise van onze medewerkers die bepalend is voor de kwaliteit”, vervolgt Top. “Bij het buigproces liggen risico’s op rek en stuik op de loer waardoor de profieldoorsnede kan vervormen en belangrijke functionaliteiten, zoals klikverbindingen en schroefkanaaltjes verloren kunnen gaan. Geavanceerde buigmachines, het juiste gereedschap en het ‘Fingerspitzengefühl’ van onze medewerkers zorgen ervoor dat deze functionaliteiten, óók in de bocht, behouden blijven.”

Gebogen normprofielen en klantspecifieke extrusies

Vrijwel elk aluminium normprofiel kan worden gebogen. Kersten buigt standaardprofielen van o.a. Raico, Reynaers, Schüco en Wicona in diverse legeringen. Ook kunnen reeds gelakte profielen worden gebogen zonder dat het buigproces een nadelige invloed heeft op de oppervlakte. Klantspecifieke extrusieprofielen zijn eveneens geen probleem. “Graag adviseren we in de ontwerpfase van een profiel over de doorsnede zodat deze optimaal is afgestemd op het buigproces én voldoet aan de technische en esthetische eisen van de klant."

Specialisatie in 3D buigen

Bij toepassingen waarbij het profiel in 3D gebogen dient te worden gebruikt Kersten speciaal ontwikkelde gereedschappen. Hierdoor wordt het profiel bij voorkeur in dezelfde procesgang in een 3D-vorm gebogen. Met een vaste stijging of in een geheel vrije vorm. “Een recent project is de OPUS in Dubai waarvoor we enkele duizenden aluminium raamprofielen driedimensionaal gebogen hebben. Elk profiel in een afwijkende radius.”

Kersten
Sluiten