arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Stagiaires ook in coronatijd welkom bij Royal Eijkelkamp

10 maart 2021
Eijkelkamp

Lidbedrijf Eijkelkamp Agrimetal B.V. is een onderdeel van Royal Eijkelkamp B.V.. Royal Eijkelkamp blijft, net als voordat corona zijn intrede deed, stagiaires en leerlingen een stageplaats bieden. Maar waarom en hoe borg je een veilige stageplek in coronatijd? We vroegen het aan Tessa van Enckevort-Willemsen en Stan Beursken, beide werkzaam op de HR-afdeling van het Giesbeekse bedrijf dat zich wereldwijd richt op apparatuur voor bodem- en wateronderzoek.

"Op dit moment hebben wij 13 stagiaires en 2 leerlingen binnen onze organisatie. Dat komt bijna neer op 1 stagiaire per 10 medewerkers. Een mooi streven dat we de komende jaren willen blijven aanhouden. Deze leerlingen en stagiaires komen vooral uit de regio. De scholen waarop zij zitten, bevinden zich grotendeels in de driehoek Enschede, Den Bosch en Utrecht en het niveau varieert van speciaal onderwijs (niveau 1) tot wo-niveau."

Veel stagiaires en leerlingen volgen een technische opleiding of een opleiding in de richting van Land- en watermanagement. Maar er zijn nu ook stagiaires van de opleidingen (Technische) Bedrijfskunde, International Business en Management, Finance & Control, Commerciële Economie, Logistiek en zelfs Hotelmanagement. De afdelingen waarop de stagiaires en leerlingen werkzaam zijn variëren dan ook van Sales tot Secretariaat en van R&D tot Procurement.

"Als Royal Eijkelkamp bieden wij stagiaires en leerlingen een mooie werkervaringsplek waarbinnen je de ruimte krijgt om te ontdekken hoe jouw baan er in de toekomst uit kan zien. Elke inbreng en ieder initiatief wordt bij ons gewaardeerd. Hierdoor voelen stagiaires zich vrij om zichzelf te zijn en laten ze volop zien wat ze kunnen."

Uitgaan van mogelijkheden

En dat dus ook ten tijde van corona. Stagiaires zijn immers de medewerkers van de toekomst. "Het is een open deur, maar wij zien de noodzaak dat studenten en leerlingen het geleerde in de praktijk oefenen. En hierbij gaan we uit van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Mooi voorbeeld is een stagiair van de opleiding hotelmanagement die zich graag wilde verdiepen in inkoop. Wij bieden hem die kans binnen een heel andere sector dan waar hij uiteindelijk mogelijk in gaat werken."

"In coronatijd moeten we onze werkwijze aanpassen. Daarbij hebben wij wel het geluk dat we heel veel werkruimte hebben. Hierdoor kunnen we zorgen voor werken op gepaste afstand. Al dan niet met behulp van extra beschermingsmiddelen. Medewerkers en stagiaires op kantoor hebben de mogelijkheid om hun werkzaamheden tevens vanuit huis te doen. We pleiten wel voor regelmatig (persoonlijk) contact om het welzijn en de voortgang van de werkzaamheden op te volgen. Werkzaamheden in onze fabriek, kunnen we zo inrichten dat medewerkers op veilige afstand met elkaar kunnen werken. Wij hanteren de richtlijnen die de overheid heeft opgesteld (hygiëne, anderhalve meter, mondkapjesplicht). Daarnaast werkt men in kleinere groepjes. Hierdoor is een eventuele besmetting zo snel mogelijk onder controle."

Eijkelkamp
De stagiaires van Royal Eijkelkamp B.V.

Samenwerken met scholen en opleidingen

"Om ervoor te zorgen dat we een continue aanwas van nieuwe stagiaires en leerlingen hebben, stimuleren we afdelingen om na te denken of ze een interessante stage opdracht hebben. Aan de hand hiervan stellen we een “vacaturetekst” op. Deze plaatsen we op onze eigen site en op de verschillende sites van de opleidingen. Daarnaast voeren we actief campagnes via onze social media kanalen (Instagram, LinkedIn, Facebook, Twitter, Youtube) rond april en oktober. Ook werken we prettig samen met tal van scholen en opleidingen, zowel vanuit HR als vanuit de verschillende leidinggevenden. Zij weten ons goed te bereiken en wij hen."

Investeren

Alle medewerkers staan achter het stagebeleid dat wordt gevoerd. En dat is ontzettend belangrijk. Stagiaires vragen natuurlijk tijd, aandacht en soms zelfs aanpassing van eigen werkzaamheden. Maar medewerkers zijn bereid hierin te investeren. Zonder deze medewerkers zou Royal Eijkelkamp niet zoveel stagiaires een kans kunnen bieden en kunnen begeleiden. Uiteindelijk snijdt het mes aan twee kanten. "Wij stellen stageplaatsen beschikbaar en wij krijgen daar een frisse kijk op zaken en versterking van onze employerbrand voor terug. En daarnaast zaken als innovatie (aansluiting op de toekomst), ondersteuning bij uitvoering van werkzaamheden, oplossen van een project/vraagstuk dat al enige tijd op de plank ligt en invulling van capaciteit. Ook hebben wij met enige regelmaat stagiaires na de stage aangeboden om bij Royal Eijkelkamp te blijven werken. Om nieuwe medewerkers op deze manier aan ons te binden is een hele mooie beloning."

Als tip voor bedrijven die worstelen met de vraag of ze stageplaatsen moeten blijven aanbieden in tijd van corona, willen ze meegeven: denk in mogelijkheden. "Zorg dat het hele team erachter staat. Wees reëel in de mogelijkheden en verwachtingen. Laat de stagiair zelf ook meedenken in de vormgeving van zijn of haar stage binnen de coronamaatregelen. Je zal verbaast zijn over de vele mogelijkheden die zij zelf zien en hoe zij zich hieraan kunnen aanpassen."

Sluiten