arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

5G: Next Generation connectiviteit voor de industrie

5G

Met de komst van 5G is er een nieuwe generatie digitale connectiviteit aangebroken. 5G doet de consument de belofte dat door sneller mobiel internet we sneller muziek en films kunnen streamen en feilloos online kunnen gamen. Maar de gamechanger zal voor de industrie zijn. 5G biedt in vergelijking met 4G een grotere capaciteit, extreem hoge betrouwbaarheid en ultra-lage vertraging. Dit biedt de basis voor innovatieve maakbedrijven voor nieuwe producten en productieomgevingen flexibel in te richten waar mens en machine met elkaar verbonden zijn.

Nederland zakt naar plaats 4 als het gaat om de kracht van de digitale economie, maar behoort nog steeds tot de wereldtop. Dat blijkt uit de jaarlijkse Digital Economy and Society Index* van de Europese Commissie. Uit de DESI blijkt dat op het gebied van 5G er nog ruimte voor verbetering is, voordat Nederland zich bij de mondiale 5G-pioneers kan voegen. Tijdens Multibandveiling medio 2020 wordt de eerste basis gelegd door het veilen de van de 700 MHZ-band. De 700 MHz-band is het meest geschikt om landelijke dekking mee te realiseren. Denk hierbij aan Internet of Things (IoT) toepassingen op een industrieterrein tot landbouwsensoren van de boer. De andere frequentiebrandbreedte, de 3,5 GHz-band, wordt door de Europese Unie gezien als de belangrijkste band van het netwerk doordat die het meest geschikt is voor de combinatie van een hoge datasnelheid met een goede dekking. Die hogere datasnelheid op lokaal niveau is daarmee geschikt voor veel bedrijfs- en consumententoepassingen. De 3,5 GHz- band wordt echter pas in het begin van 2022 geveild en kan pas vanaf september 2022 worden gebruikt.

Nederland kent dus een langzame start in het aanleggen van het 5G netwerk terwijl het van groot belang is voor de Nederlandse technologische industrie en daarmee voor de innovatiekracht en economie van Nederland. Denk daarbij aan het inzetten van AR en VR technologie voor coaching op afstand en het uitvoeren van digitaal onderhoud. Het inzetten van 5G waardoor je met draadloze sensoren je productieproces kan monitoren of het inzetten van mobiele robots die in verbinding staan en gesynchroniseerd zijn met productierobots. Nederlandse fabrieken kunnen wereldwijd de concurrentie aan, maar daarvoor zijn wel veilige, snelle en stabiele draadloze verbindingen nodig.

FME pleit daarom voor de volgende punten:

  1. Industriële bedrijven zijn afhankelijk van een sterke digitale infrastructuur om nieuwe innovatie te implementeren en te vermarkten. Om de digitale infrastructuur op te bouwen zijn er grote private investeringen nodig, zoals in een goed 5G netwerk. Maximalisatie van op opbrengsten van de veiling van de 3,5 GHz-band mag geen doel op zich zijn. Creëer juist investeringsruimte voor mobiele providers en industriële partijen voor een versnelde uitrol van het 5G netwerk.
  2. In de samenleving zijn er zorgen over de gezondheidseffecten van blootstelling aan 5G. FME volgt daarin de richtlijnen en de metingen van de RIVM en WHO. De gezondheid van de Nederlandse burger en werknemers in de technologische industrie ligt FME nauw aan het hart. Door het bieden van meer duidelijkheid en feitelijke informatie ontzorgen we de burger en versterken we de 5G-uitrol. Het is nu belangrijk dat telecombedrijven, bedrijven, publieke instanties zoals de rijksoverheid en gemeenten goed met elkaar samenwerken en zorgen voor goede coördinatie en duidelijke informatie.
  3. Voor een versnelde uitrol van niet-kritieke onderdelen van het 5G netwerk moeten onze bedrijven samenwerken met buitenlandse partners. FME wil de kansenbril ophouden zonder naïef te zijn. Het gaat om een goede balans tussen kansen en risico’s. FME vindt het dan goed dat onze kritieke onderdelen van communicatienetwerken goed worden beschermd en dat de aanleg daarvan met betrouwbare partners wordt gedaan. FME is van mening dat Nederland en Europa moet blijven innoveren en investeren ten behoeve van de concurrentiekracht en strategische technologische onafhankelijkheid.

*Europese Commissie - Index van de digitale economie en maatschappij (DESI) 2020

 

 

 

Sluiten