arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Toekomstige relatie met het VK

UK

Vóór de Brexit was het Verenigd Koninkrijk (VK) lange tijd nummer twee handelspartner van de technologische industrie. Vanwege veel directe en indirecte handel die van en naar het land loopt, is het van essentieel belang voor de technologiesector dat dit met zo min mogelijk belemmeringen plaats kan vinden. FME pleit daarom voor een breed en diep handelsakkoord, met focus op kwaliteit versus snelheid van de onderhandelingen en optimale overheidscommunicatie richting ondernemers.

Wat willen we bereiken?

FME streeft naar handel met het VK met zo min mogelijk handelsbelemmeringen.

 1. Om handel met het VK zo goed mogelijk te laten verlopen, moet er een breed en diep handelsakkoord komen dat minimaal de volgende doelstellingen nastreeft/afspraken over onderstaande zaken bevat:
  - Handhaving van het gelijke speelveld
  - Geen tariefbelemmeringen en eenvoudige oorsprongsregels
  - Geen niet-tarifaire belemmeringen
  - Douanefaciliteiten mogelijk maken
  - Toegang tot overheidsopdrachten mogelijk maken
  - Inzet van gekwalificeerd personeel mogelijk maken
  - Er moet een bepaling worden opgenomen die het vrije verkeer van gegevens vergemakkelijkt.
  Voor meer toelichting op deze punten verwijzen wij graag naar ons position paper in de bijlage, dat geschreven is met onze Europese en Britse counterparts.
   
 2. Hierbij is focus op kwaliteit versus snelheid van de onderhandelingen cruciaal. FME is voor verlenging van de overgangsperiode, dusdanig dat er voldoende tijd is om een handelsverdrag uit te onderhandelen en bedrijven met slechts een transitiemoment te maken krijgen.
   
 3. Optimale overheidscommunicatie richting ondernemers. Om zo ongeschonden mogelijk de Brexit door te komen, is het essentieel dat bedrijven zich hier goed op voorbereiden. FME werkt graag samen met de overheid aan continue communicatie richting ondernemers over hoe zij dit zo goed mogelijk kunnen doen.
Sluiten