arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Steeds slimmer, beter, sneller

20 februari 2015

Hij studeerde werktuigbouwkunde, belandde daarna in de ict en combineert de kennis uit beide werelden nu om Sanders Gears Castings Machining in Goor in de vaart der volkeren vooruit te stuwen. Smart Industry is voor Olivier Stapper in die zin iets doodnormaals. “We zijn een traditioneel industrieel bedrijf dat steeds verder digitaliseert.”

Op Twitter noemt hij zichzelf ‘digitaal industrieel’. En wie wat langer met Olivier Stapper (41) om tafel zit, komt erachter dat de domeinen ‘digitaal’ en ‘industrie’ in zijn denkwereld op haast natuurlijke wijze samensmelten. “Ik ben altijd bezig met nieuwe dingen”, zegt hij. “Ik geloof niet snel in ‘kan niet’. Ik wil altijd slimmer, beter, sneller. Nu moet ik zeggen dat dit bedrijf daar ook op een ongelooflijke manier toe uitnodigt. We zijn 165 jaar oud, maar heel vernieuwend.”

Stapper nam het bedrijf in 2012 over van zijn vader, die het begin jaren negentig op zijn beurt kocht van de familie Sanders, toen die met een opvolgingsvraagstuk kampte. “Ik heb het eerst een tijd verkend. Ik zat in de telecom en ik wilde weten of het iets voor mij was. Ik wilde ook weten hoe de mensen zouden reageren op ‘het zoontje van de baas’, want dat stigma is er natuurlijk al gauw. Maar het was een warm bad. En ik was al snel verknocht aan het vak. In de telecom maak je geen dingen. Hier wel. Dat geeft onvoorstelbaar veel meer voldoening.”

Sanders

Onorthodox

Hij was zich wel bewust van de ongekende uitdaging die er lag: een traditioneel industrieel bedrijf verder laten groeien in een ‘hogekostenland’ als Nederland. “Zowel onze machinefabriek als onze gieterij was al sterk in het snel en flexibel maken van enkelstuks en kleine series”, zegt hij. “Dat hebben we uitgebouwd. En daar heeft mijn affiniteit met ict absoluut bij geholpen. Van meet af aan zag ik digitalisering als dé methode om onze productieprocessen slimmer te maken.”

"We gebruiken ict om onze productieprocessen slimmer te maken."

De manier waarop dat gebeurt, is vaak even onorthodox als inventief. Zo maakt Sanders tandwielen op 5-assige freesmachines, “hoogwaardige bewerkingsmachines die we met gebruik van speciale reken- en tekensoftware zelf hebben ‘geleerd’ ook tandwielen te doen”, aldus Stapper. “Die methode is niet geschikt voor hele grote series, maar wel voor ons. De leveranciers van tandwielmachines verklaarden ons in eerste instantie voor gek, maar zijn er inmiddels zelf ook mee aan de slag.”

Maakbaarheid

De vooruitstrevende aanpak past in de strategie van Sanders, dat weliswaar op volle kracht produceert, maar zich volgens Stapper vooral wil profileren als service-organisatie. “We lossen problemen op. Dat doen we veel met nieuwe technieken, die we niet zelden zelf ontwikkelen. We doen daar heel gewoon over, maar het is in de kern heel bijzonder. We engineeren complexe dingen, waar soms niemand in Nederland meer verstand van heeft. En we onderscheiden ons daarin sterk, omdat de maakbaarheid altijd ons uitgangspunt is.”

Stapper noemt dat laatste aspect een belangrijk verschil met het werk dat gespecialiseerde engineeringbureaus soms verrichten. “Het komt voor dat zij met ontwerpen komen die niet tegen redelijke kosten zijn te produceren. Niets ten nadele van hun deskundigheid, maar ze verliezen de maakbaarheid wel eens uit het oog. Wij kijken eerst of het kan worden gemaakt en maken het dan ook vaak zelf. Meestal hebben dergelijke projecten haast. En snel werken is ons ding.”

Sanders

3D-printen

Vanuit dat aspect nam Stapper een goed jaar geleden ook de gieterij onder handen. “Het gietproces was me al acht jaar een doorn in het oog. Ik wilde graag sneller en nauwkeuriger gieten, maar het kon simpelweg niet. Er is altijd een modelmaker nodig. En modelmakers doen hun uiterste best, maar wat ze voortbrengen blijft vaak handwerk. Het wordt nooit zo nauwkeurig als een tekening en bovendien duurt het maken van modellen lang. Als het ging over rapid prototyping en rapid manufacturing, dan konden we dat in onze machinefabriek in combinatie met 3D-meten en 3D-engineeren waarmaken. Maar in de gieterij niet.”

Tot het 3D-printen opkwam. Tien jaar terug had Sanders de mogelijkheden al verkend, maar bleken de systemen ontoereikend. Begin dit jaar stopte het bedrijf – dat daarvoor de onderneming 3Dealise oprichtte – € 1 miljoen in de aanschaf van de grootste industriële 3D-zandprinter van Nederland. “En daarmee was de gieterij in één klap voor een deel gedigitaliseerd”, zegt Stapper. “Door 3D-printen kunnen we als eerste gieterij in West-Europa de stap naar de modelmaker overslaan. Printen is veel nauwkeuriger en sneller. Een model maken kostte soms maanden. Nu gaat op maandag de tekening naar de printer en is dinsdag de gietvorm klaar.”

Kansen

Stapper bracht de printactiviteiten bewust onder in een aparte onderneming, omdat hij ook in andere markten kansen ziet. “3Dealise print gietvormen voor Sanders, maar ook voor andere gieterijen. En er zijn veel meer mogelijkheden. Denk aan de supersnelle productie van grote vormen voor lamineren met kunststofvezels of aan de betonindustrie, bijvoorbeeld als het gaat om het herstel van beschadigde Mariabeelden bij kerken. Maar we hebben ook al proefmodellen gemaakt voor een kunstenaar. Daarnaast kijken we naar het printen van metaalpoeders, al is het voor grote producten nog te vroeg. Zo ontwikkelt 3Dealise een hele nieuwe business. De kansen zijn er, dat weet ik zeker. Nu moeten we de markten vinden die de mogelijkheden zoeken die wij bieden.”

Sluiten