arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Sustainder in consortium Smart City Hilversum

8 oktober 2019

Sustainder gaat samen met zes samenwerkingspartners aan de slag met de realisatie van 'Smart City Hilversum'. De keuze voor deze samenwerking is het resultaat van een aanbesteding waaraan vijftien consortia deelnamen. Het consortium, bestaande uit Atos, Dynniq, Esri, Sorama, ViNotion, Vodafone Ziggo en Sustainder, kwam als winnaar uit de bus.

De overeenkomst vormt de basis voor een vijfjarige samenwerking waarin de gemeente samen met het consortium nieuwe technologie en data inzet. In samenspraak met bewoners wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe diensten die gebruik gaan maken van beschikbare data op één dataplatform. De Smart City Hubs van Sustainder worden ingezet om deze nieuwe diensten te realiseren.

De stad slimmer maken

Doel van Smart City Hilversum is het leven van Hilversummers, ondernemers en bezoekers van Hilversum prettiger te maken. Mogelijke oplossingen waar het consortium aan gaat werken zijn:

  1. Betere doorstroming van het verkeer door stoplichten sneller en beter te laten reageren op het verkeer.
  2. Hulpdiensten zijn hierdoor sneller op locatie en groepen fietsers kunnen gebruik maken van een groene golf.
  3. Het meten van luchtkwaliteit, bijvoorbeeld via de straatverlichting. Dit geeft bewoners inzicht in de kwaliteit van hun leefomgeving.
  4. Veiligheid op straat verbeteren met de energiezuinige armaturen van Sustainder. Bijvoorbeeld met verlichting die automatisch feller wordt na het detecteren van ongebruikelijk geluid.

Nog slimmer door bewoners te betrekken

Smart City Hilversum is gebaseerd op het samenbrengen van data, grotendeels afkomstig van sensoren. De bewoners van Hilversum worden bij de locaties en het gebruik van de sensoren betrokken. Vanuit een enquête is een 'denktank' opgericht waarin bewoners ethische vragen rond de ontwikkelingen van Smart City Hilversum bespreken. Daarnaast wordt een Smart City Lab ontwikkeld. Inwoners en ondernemers kunnen daar ideeën verkennen en bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Naar verwachting wordt medio oktober de definitieve samenwerkingsovereenkomst vastgesteld. Daarna gaat de samenwerking officieel van start.

Sluiten