arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Tata Steel: komst van omvangrijk dakgebonden zonnepanelenproject in IJmuiden

18 november 2015
Tata Steel

Tata Steel in IJmuiden gaat het grootste dakgebonden zonnepanelenproject van Nederland realiseren, zo heeft het staalbedrijf bekendgemaakt. Het is zelfs een van de grootste projecten in zijn soort ter wereld.

Samen met het bedrijf Pure Energie gaat Tata Steel de komende twee jaar op zijn fabrieksterrein een dakoppervlak van in totaal 25 hectare voorzien van 80.000 zonnepanelen, met een totale capaciteit van 22 MW. De hoeveelheid energie die jaarlijks duurzaam wordt opgewekt met de zonnepanelen staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van zo’n 7.000 huishoudens. Pure Energie is al 20 jaar gespecialiseerd in duurzame projecten op het gebied van wind- en zonne-energie en inmiddels drie keer uitgeroepen tot groenste energiebedrijf van Nederland.

Toonaangevend

"Tata Steel streeft ernaar om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de samenleving", aldus Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa. "Met dit zonnepanelenproject leveren we een bijdrage aan het opwekken van duurzame energie in ons land. Ik hoop dat dit project tot navolging leidt elders in ons land en ook daarbuiten. Bij Tata Steel blijven we ons onverminderd inzetten om toonaangevend te zijn waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zo laag mogelijk energieverbruik. Sinds 1990 zijn we erin geslaagd om de hoeveelheid energie die nodig is voor het maken van een ton staal met 31% te reduceren. En ons staalbedrijf in IJmuiden staat in de mondiale top drie waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot", aldus Fischer.  "We zijn blij en trots als groenste energiebedrijf van Nederland om samen te werken met Tata Steel om hen te helpen hun duurzame ambities te realiseren", aldus Alfons Wispels, duurzaam ondernemer van Pure Energie.

25 hectare zonnepanelen

Het zonnepanelenproject bij Tata Steel in IJmuiden is een van de grootste dakgebonden zonnepanelenprojecten op een bedrijventerrein ter wereld. De komende twee jaar zullen op de daken van diverse fabrieken op het terrein van Tata Steel in IJmuiden in totaal 80.000 zonnepanelen worden gemonteerd. In totaal wordt 25 hectare dakoppervlak van zonnepanelen voorzien. De zonnepanelen worden geleverd door Tata Power Solar, dat hiermee zijn grootste zonnepanelenproject totnogtoe realiseert. De totale capaciteit van de zonnepanelen bedraagt 22 MW. De verwachte jaarlijkse opbrengst bedraagt 22 miljoen kilowattuur. Ter vergelijking: daarmee kun je 7.000 huishoudens een jaar lang van stroom voorzien. De opgewekte energie wordt gebruikt voor de bedrijfsprocessen op de site. Inmiddels is op het dak van de Koudbandwalserij 2 bij Tata Steel in IJmuiden een proefopstelling van de zonnepanelen geplaatst. In het voorjaar van 2016 starten Pure Energie en Tata Steel met het monteren van de duizenden zonnepanelen op het terrein.

Sluiten