arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Tilburg zet speedtrap in tegen hardrijders

17 juni 2019
Speedtrap

De gemeente Tilburg wil de verkeersveiligheid op de ring rond het stadshart (de Cityring) verbeteren. Daarvoor test zij in diverse pilots verschillende maatregelen die het te hard rijden ontmoedigen. Een daarvan is een proef met verkeerslichten.

Speedtrap

Om de verkeersveiligheid te verbeteren heeft gemeente Tilburg in samenwerking met Dynniq onlangs de ‘Speedtrap’ geïnstalleerd op de Cityring. Voor auto’s die te hard rijden, gaan de verkeerslichten bij het eerstvolgende kruispunt automatisch op rood. Weggebruikers zien naast het verkeerslicht, middels een aparte signaalgever, een verdrietige smiley die aangeeft op welke rijbaan er te hard gereden is. De andere rijbaan krijgt een blije smiley om aan te geven dat de buurman op de andere rijbaan de boosdoener is van het langer stilstaan of de stop. De extra stop ontmoedigt het verkeer om veel te hard te rijden. Verder wordt met opvallende led-verlichting de maximum snelheid benadrukt en is de belijning aangepast om de weg smaller te maken. Met deze maatregelen test de gemeente of het verkeer zich beter aan de maximum snelheid houdt en er minder vaak te hard wordt gereden.

Smiley

Gemeente Tilburg heeft het verkeersregelprogramma aangepast zodat het de signalen van de cameradetectie ontvangt en de input gebruikt om te bepalen of de weggebruiker zich aan de snelheid houdt of te hard rijdt. Op basis van die informatie wordt de smiley ingezet. Met als gewenste uitkomst: het ontmoedigen van te hard rijden op de Cityring. 

Sluiten