arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Uzimet: "Samen op zoek naar nog betere bescherming tegen straling"

1 juni 2017
Abdoel Achalhi

Wie op bezoek gaat bij Uzimet in Rijswijk kijkt uit op een weiland met grazende schapen en het kabbelende water van De Vliet. In wat vroeger een bewoonde villa was, is nu de enige bladloodproducent van de Benelux gevestigd. Op het kantoor en in de later bijgebouwde fabriek houden veertig mensen zich dagelijks bezig met het verwerken van lood via een raffinageproces tot nieuw bladlood. Een product dat altijd al veel in de bouwwereld werd gebruikt voor dak- en gevelbedekking, maar dat ook zijn weg heeft gevonden in de medische wereld. Theo Mimpen, managing director, en Abdoel Achalhi, sales manager Nederland: een techneut en een bedrijfskundige over hun passie voor lood. En de toekomst ervan.

Lood wordt al eeuwenlang gebruikt. Het is een grondstof die een extreme dichtheid heeft en makkelijk in gebruik is. Zo maakten de Romeinen al loden pijpen om water te transporteren, die eeuwenlang gebruikt werden. In de bouw wordt lood tot op de dag van vandaag gebruikt voor waterkering. In de medische wereld wordt lood toegepast om mensen te beschermen tegen straling. Juist omdat er in de zorgsector zoveel ontwikkelingen gaande zijn, wilde Uzimet graag de dialoog aangaan met andere partijen over de vraag hoe het bedrijf zijn horizon in deze sector kon verbreden. Samen met Edwin Dekker, clustermanager FME Zorg, werd een Innovation Tuesday georganiseerd. 

"Wat ons het meest opviel was de open en enthousiaste bijdrage van de deelnemers."

Toepassing van lood

Mede door de extreme dichtheid is lood het materiaal bij uitstek om mens en milieu betrouwbaar te beschermen bij de toepassing van innovatieve stralingstechnieken in de zorg- en chemiesector, hightech industrie en bij nucleair onderzoek. Innovatieve stralingstechnieken zijn onmisbaar geworden in de medische wereld, denk bijvoorbeeld aan diagnostisering door middel van MRI- en CT-scans en protonentechniek.

Theo Mimpen: "Wij zijn heel positief over het concept van Innovation Tuesday. Wat ons het meest opviel was de open en enthousiaste bijdrage van de deelnemers. In een kleine groep van bedrijven nadenken en sparren over hoe wij nog meer kunnen bijdragen aan de verbetering van stralingsbescherming." 

Abdoel Achalhi vult hem aan: "We hadden met Edwin al vaker gesproken over wat wij kunnen betekenen voor de zorgsector. We hebben de kennis, we hebben oplossingen en we kunnen nog meer. Hoe vinden we daarvoor aansluiting bij andere partijen? Waar is behoefte aan? We zijn een innovatief bedrijf dat eigenlijk steeds meer werkt vanuit een oplossingsgerichte benadering." Kennis, product, marktvraag én oplossing als geheel dus. Theo: “Edwin was voor ons wat dat betreft een ‘spin in het web’. Hij kent de bedrijven en organiseerde een interessante Innovation Tuesday.” Clustermanager FME Zorg Edwin Dekker: "We hebben echt met elkaar gesproken over de strategie van het product lood. Voor Uzimet is lood dan wel core business, voor de andere bedrijven niet. Dat je in zo’n setting van een Innovation Tuesday samen gaat zoeken naar (nieuwe) mogelijkheden – los van commerciële belangen – dat blijft mij in positieve zin verrassen. Dat is innovatie!"

Kennis van lood

Kennis van lood en andere vergelijkbare stralingsbeschermende materialen of een combinatie hiervan loopt terug in Nederland. Nieuwe apparaten binnen de zorg hebben een steeds hogere stralingsintensiteit waardoor meer bescherming nodig is. Lood is bij uitstek geschikt als stralingswerend materiaal. Daartegenover staan ook uitdagingen: het is relatief duur en het heeft een hoog soortelijk gewicht. Dat laatste zorgt voor zware medische apparatuur die lastig hanteerbaar is. Tijdens Innovation Tuesday werd ook gesproken over alternatieven voor lood. Daaraan is wel behoefte, maar vooralsnog is er geen enkel alternatief dat de unieke eigenschappen van lood kan vervangen.

De bedrijven die aanschoven bij Innovation Tuesday bogen zich over de vraag wat Uzimet voor de industrie kan betekenen als het gaat om het inspelen op de ontwikkelingen in de medische apparatuur en welke kansen er qua samenstelling en toepassingen zijn voor oplossingen en uitdagingen in de zorgsector.

Uzimet
Abdoel Achalhi en Theo Mimpen

Theo: "Hun bijdrage was voor ons heel waardevol. We zaten aan tafel met bedrijven waarmee we anders als kleine onderneming misschien niet zo snel hadden kunnen spreken. We hebben natuurlijk onze eigen contacten in de industrie, bijvoorbeeld met Philips Medical Systems, maar bij Innovation Tuesday nam een vertegenwoordiger van Philips zelf deel aan de discussie. Het was een open en inspirerende verkenning over en weer." Een ontmoeting die inmiddels ook al tot een follow-up heeft geleid in de vorm van een kerngroep. Uzimet, industriële partners en FME gaan verder onderzoeken welke trends en ontwikkelingen kansrijk zijn voor innovatieve oplossingen voor stralingsbescherming.

Toekomst van lood

De kerngroep gaat op zoek naar nieuwe product-marktcombinaties en business cases die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een nog betere bescherming voor mens en milieu. Er zijn vier uitdagingen geformuleerd:

  1. Medische apparaten lichter en wendbaarder maken
  2. Kostenreductie bewerkstelligen in de zorgsector
  3. Verantwoorde verwerking van lood toepassen
  4. Kennis van straling en loodoplossingen binnen de zorg- en chemiesector, de hightech industrie en bij nucleair onderzoek optimaliseren

Het Cluster FME Zorg ondersteunt dit initiatief actief. Niet alleen door als onpartijdige voorzitter van de kerngroep op te treden, maar ook door bedrijven aan elkaar te verbinden om samen de toekomst van lood en loodtoepassingen te verkennen. De output wordt ook gekoppeld aan de zorgtechnologie-agenda van FME.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten