arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Van handgesmede grondboor naar wereldwijde data

26 september 2019

Eijkelkamp Soil & Water was donderdag 26 september gastheer voor de derde dag van de Week van de mki 2019. Dit familiebedrijf in Giesbeek ontstond in 1911 toen werd gevraagd om een grondboor te smeden. Ruim 100 jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot gerenommeerde onderneming die alles weet op gebied van water- en bodemkwaliteit over de gehele wereld. Zij ontwikkelen, produceren en leveren oplossingen voor bodem- en wateronderzoek.

De gastvrije ontvangst van de bezoekers van andere middelgrote en kleine industrie (mki) bedrijven deze middag is reprensentatief voor hoe het gehele bedrijf werkt en in de maatschappij staat; met een warm hart op de goede plek. Momenteel staat de vierde generatie van de familie Eijkelkamp aan het roer. Het bedrijf heeft zich vanaf de oprichting tot aan nu steeds weten te ontwikkelen. Ze gaan continu in op (technologische) ontwikkelingen en de vraag uit de markt, zonder dat ze het hart van de business - het maken van grondboren - uit het oog hebben verloren.

Vakmanschap

Dat is onder andere te merken in productiehal, waar we een rondleiding krijgen. Aan de ene kant staat een medewerker vol passie met de hand een gloeiend hete grondboor te smeden. Aan de andere kant zijn engineers bezig met de sensoriek in de peilbuizen om goed te kunnen meten. Het oude vakmanschap heeft daar plaatsgemaakt voor de nieuwste Smart Industry technologieën. 

Control Room

In de Control Room van Eijkelkamp wordt helemaal duidelijk wat ze doen, waarom en voor wie. Op zes grote schermen zien we live de data van onder andere bodem- en waterkwaliteit en grondwaterstanden.  Niet alleen in Nederland, maar van hun projecten over de hele wereld. Van de kust in Scandinavië tot Azerbeidzjan, waar de waterkwaliteit voor de Olympische Spelen gemeten moest worden. Het soort klanten varieert net zoveel als het soort werknemers. De gemeente Emmen wil het grondwaterpeil in haar gebied weten en publiceert dat ook op haar site. De organisator van een triathlon wil weten of er geen blauwalg in het wedstrijdwater zit. Een grote nieuwe klant is het ministerie van Irrigatie en Water in Sri Lanka, die 5.000 meetpunten wil hebben om het grondwaterpeil te meten. Eijkelkamp heeft hier de toaaloplossing voor ontwikkeld en zorgt er nu voor dat het wordt uitgevoerd.

Schoon drinkwater voor 100.000 inwoners van Benin

In 2011, toen het bedrijf 100 jaar bestond en ze het predikaat 'Royal' mochten toevoegen aan hun bedrijfsnaam, hebben ze de Eijkelkamp Foundation opgericht om verworven kennis over bodem, water en ondernemerschap terug te laten vloeien in de maatschappij. Dit heeft concreet geleid tot een doel om 100.000 inwoners van Benin te voorzien van schoon drinkwater. Dit doen ze door het aanleggen van watertappunten en het opleiden van mensen die de tappunten kunnen onderhouden en beheren. Een mockup van zo'n tappunt staat op de parkeerplaats.

Het ambitieniveau van Eijkelkamp houdt hier niet op. Zij willen gaan samenwerken met andere partijen en kennisinstellingen in een nog te bouwen InnoFactory, om zo gezamenlijk nieuwe, betere oplossingen te ontwikkelen, zodat ze nog makkelijk 100 jaar door kunnen gaan met met oplossen van bodem- en watervraagstukken.

Tappunt
Sluiten