arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Variass viert 25-jarig jubileum

18 oktober 2016

Op 13 oktober vierde Variass dat het bedrijf 25 jaar bestaat. Eigenlijk, verklapte directeur Henk Smid van de system supplier, bestaat het bedrijf al sinds 1917. De eerste driekwart eeuw als een familiebedrijf dat begon met het verhandelen van bouwmaterialen, zich in de vijftiger jaren ging toeleggen op assemblagewerkzaamheden van IBM-typemachines en vanaf de zeventiger jaren op het samenbouwen van een elektronicacomponent voor de scheerapparaten van Philips in - toen nog - Uithuizen.

Het jubileumfeest werd gevierd in de Oude Suikerfabriek in Groningen met een middagprogramma voor genodigden en een feest in de avond voor personeelsleden en familie. In de middag stonden een inhoudelijk forum en de presentatie van het nieuwe bedrijfslogo op het programma. In het forum gaven FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming en Kor Visscher, voorzitter Innovatiecluster Drachten en directeur bij Philips in Drachten, hun visie op het boeien en binden van het juiste technisch personeel. Ze hadden geen goed woord over voor de numerus fixus die technische universiteiten mogelijk willen invoeren om het aantal studenten te beperken. "Onze bedrijven hebben veel vacatures voor technisch hoger opgeleiden en ik verwacht dat dat aantal in de toekomst alleen maar zal stijgen", vertelt Kor Visscher. Volgens het Financieele Dagblad kunnen technische universiteiten de toestroom van nieuwe studenten niet aan en willen ze meer geld van de overheid om de kwaliteit hoog te houden. Minister Bussemaker van Onderwijs heeft verklaard achter een numerus fixus te staan. "De industrie zit te springen om goedopgeleide technici. Het is de doodsteek voor het innovatieklimaat in Nederland", aldus FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

In de Oude Suikerfabriek werd vervolgens het nieuwe logo van Variass onthuld. Het logo heeft de kenmerken van kwaliteit + toegevoegde waarde is niet altijd zichtbaar + expertise binnen de marktgroepen. Gelijktijdig met de ontwikkeling van het nieuwe logo heeft Variass ook haar website vernieuwd en een nieuwe bedrijfsfilm laten ontwikkelen.

Van capaciteit naar toegevoegde waarde

Na een mindere tijd eind jaren tachtig nam financieel manager Smid de onderneming in 1991 over, onder – om echt met een schone lei te beginnen – een nieuwe naam: Variass. Smid benutte zijn financiële, bedrijfskundige achtergrond om de service voor de klant te vergroten. Van puur het technische werk ging Variass zich in de loop van de jaren negentig steeds meer toeleggen op complexere onderdelen en modules waarvoor het ook een eigen toeleverketen opbouwde. "Wij zijn ons steeds meer gaan toeleggen op het ontzorgen van de klant. Geleidelijk aan is het verdienmodel veranderd: werd in de beginjaren het geld verdiend met het leveren van capaciteit, tegenwoordig draait het om het leveren van toegevoegde waarde. Wij werken nu met de klant in een partnership samen en kijken daarbij vooral naar de klant van de klant. Want juist als we die toegevoegde waarde leveren, zijn we de beste partner voor onze klant."

Risico’s kunnen mitigeren

Daartoe is Variass in de loop der jaren twee instrumenten gaan inzetten en heeft die steeds verder verfijnd: de DfX-tool (design for excellence) en de QLTC-systematiek (Quality, Logistics, Technology, Cost). "Daarmee kijken we, voordat de ontwikkeling start, hoe we risico’s kunnen mitigeren. Hoe kan het product het beste worden opgebouwd en geproduceerd, gezien de aantallen en de variaties waarin en de verkoopprijs waartegen het op de markt komt, de wijze waarop het gebruikt wordt, de noodzakelijke minimale levensduur, de wijze van testen, et cetera. Wat ga je zelf maken en wat kun je beter inkopen. Voordat de ontwikkeling start, hebben we nu precies in kaart gebracht aan welke voorwaarden het ontwerp moet voldoen om tot de beste prijs-kwaliteitverhouding te komen." Die analyse wordt tegenwoordig niet meer louter als een advies op een aantal A4’tjes aan de klant verstrekt; de klant kan nu in een experience-room in de vestiging in Veendam beleven wat de effecten zijn van bepaalde keuzes in het ontwerp van product en proces. "Voor de klant is het een bewijs van de juistheid van ons advies."

Variass is system supplier en ems-specialist (electronics manufacturing services) voor elektronische en mechatronische producten en systemen. De Variass Group bestaat uit gespecialiseerde bedrijven in Drachten en Veendam, actief op de markten defensie & security, medisch en industrie. Vanaf 1991 en 2016 is de onderneming jaarlijks gemiddeld 13,5 procent gegroeid. Het aantal personeelsleden steeg van veertig naar 125.

Een uitgebreid fotoverslag van het jubileumfeest van Variass kun je hier bekijken.

Variass 25 jaar
Sluiten