arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

VDL Bus & Coach levert eerste ME-bussen

3 februari 2017
VDL Bus & Coach levert eerste ME-bussen

VDL Bus & Coach, onderdeel van VDL Groep, heeft op maandag 6 februari 2017 de eerste twee groepsvoertuigen geleverd bestemd voor de Mobiele Eenheid (ME) aan de dealer van Mercedes-Benz in Maasdijk. Het gaat om de eerste bussen van een order van in totaal 256 ME-bussen waarvoor VDL Bus & Coach als onderaannemer de ombouw verzorgt. Wat betreft het ombouwen van voertuigen gaat het om de grootste order in de VDL-geschiedenis. Het reparatie- en onderhoudscontract voor de komende tien jaar is ook bij VDL Bus & Coach ondergebracht. Bedragen die met de opdracht gemoeid gaan, worden niet bekendgemaakt.

Via de Mercedes-Benz dealer worden de voertuigen in maart 2017 aan de Nationale Politie geleverd. De eerste levering bestaat uit 44 groepsvoertuigen en elf commandovoertuigen. De laatste voertuigen hiervan zullen eind juni 2017 door VDL Bus & Coach worden geleverd. De laatste bussen van de complete order worden in 2019 geleverd. De politie heeft wit gekozen als nieuwe kleur voor de ME-bussen. Deze bussen vervangen de huidige donkerblauwe voertuigen.

Maatwerk

De ombouw van de voertuigen vindt plaats bij VDL Bus Venlo. Dit VDL-onderdeel heeft in de afgelopen jaren veelvuldig in opdracht van de politie op maat gemaakte voertuigen geleverd. Om het ombouwproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, vindt het werk voor de eerste keer plaats in lijnproductie. Als basisvoertuig wordt de compacte Mercedes-Benz Sprinter gebruikt. Daardoor zijn de ME-bussen wendbaar en ideaal inzetbaar op locaties waar een grote mensenmassa zich ophoudt. Hierbij beweegt de Mobiele Eenheid zich in kleine groepjes door de menigte.

De order bestaat uit groepswagens en commandowagens. Het groepsvoertuig biedt plaats aan negen personen, de chauffeur en de commandant in de cabine, zes manschappen en mogelijk één verdachte. Deze bus wordt onder andere uitgevoerd met extra brede zijdeuren aan weerskanten, speciale ruiten en een cel. In de commandowagen is ruimte voor de chauffeur en commandant in de cabine en twee centralisten achterin het voertuig. Daar bevindt zich ook een overlegtafel. Verder worden technische snufjes ingebouwd, zoals een hightechgeluidssysteem waarmee mensen zijn toe te spreken tot op een afstand van een kilometer.

Nationale Politie

De Nationale Politie bestaat uit tien regionale eenheden, de Landelijke Eenheid en het Politiedienstencentrum. De hoofdstructuur van de politie kent drie nauw samenwerkende niveaus: nationaal, regionaal en lokaal. De korpsleiding, ondersteund door de Staf Korpsleiding, functioneert op nationaal niveau. Op operationeel gebied geldt dat ook voor de Landelijke Eenheid, die onder meer regio-overschrijdende en specialistische politietaken verricht, en het Politiedienstencentrum waarin alle bedrijfsvoeringsonderdelen zijn gebundeld. De tien andere eenheden opereren op regionaal niveau. Binnen deze eenheden zijn op lokaal niveau districten actief, die bestaan uit basisteams, de districtsrecherche en een flexteam.

Sluiten