arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

VDL Systems investeert in robotlassen vanwege ingewikkelde rvs-samenstellingen

17 augustus 2016

Voor VDL Systems uit Uden is de investering in een tweede lasrobot een logische stap. Bij de productie van roestvaststalen containers was handlassen geen optie vanwege de gevraagde constante maatvoering.

"Als specialistische ontwerper, producent en toeleverancier van voornamelijk hoogwaardige machines en apparatuur ten behoeve van de voedingsmiddelenindustrie, is het constant leveren van de beste laskwaliteit, ten behoeve van de juiste maatvoering, esthetica en hygiëne, van het hoogste belang. Dat geldt zeker voor het laswerk van de ingewikkelde rvs-samenstellingen die wij hier voor de voedingsmiddelenindustrie vervaardigen", aldus ing. Michèl van der Staak, bedrijfsleider van VDL Systems.

"Speciaal voor het aflassen van een speciaal door ons ontworpen roestvasstalen container met een afmeting van 2.400 x 1.200 x 1.400 mm, hebben we in deze - inmiddels tweede - lasrobotcel geïnvesteerd. Omdat bij handlassen vaak variatie zit in het laswerk, wat zich uit in maatafwijkingen van de constructie, is het belangrijk dat alle lassen van dit omvangrijke product steeds van dezelfde kwaliteit zijn om een constante maatvoering te krijgen. Dat krijg je alleen met een lasrobot", weet Van der Staak.

Lasrobotcel

De MA2010 Yaskawa lasrobot met een groot werkbereik van 2.010 mm staat gemonteerd op een 7.150 mm. lange, servo-gestuurde track, waardoor twee werkstations bereikt kunnen worden. Er zijn twee HSB-1000 manipulatoren met tegenlager die als twee individuele stations gebruikt kunnen worden. De afstand tussen de aandrijfzijde en tegenlager is 3.200 mm waardoor deze grote containers zonder onderbreking kunnen worden afgelast. Doordat het tegenlager verplaatst kan worden kan de robot nóg grotere samenstellingen aflassen en is voor VDL Systems daardoor universeel inzetbaar voor elk product, groot of klein.

Als lastechniek is gekozen voor de Fronius CMT stroombron, die uitermate geschikt is voor het lassen van vooral dun RVS, staal en aluminium. Een zogenaamde WeldCom interface zorgt ervoor dat de stroombron rechtstreeks via de teachbox van de robotcontroller ingesteld kan worden.

Toortsreiniger

Om de vervuiling van de lastoorts te minimaliseren, is de installatie tevens voorzien van een toortsreiniger met draadknip-unit. Het reinigingsproces wordt geheel automatisch uitgevoerd. Afwijkingen van de toorts kunnen gecontroleerd worden door een zogenoemde Qset die het programma, indien nodig, kan corrigeren.

Om de inbedrijfstelling bij VDL Systems te versnellen, is gebruik gemaakt van offline programmeertechniek. Hierdoor konden de lasprogramma's alvast in de opbouwfase van de robot gemaakt worden, zodat deze direct, na de in bedrijfstelling van de robot, ingelezen konden worden. De gehele Yaskawa-installatie is voorafgaande aan de levering, geheel opgebouwd en bedrijfsklaar gemaakt door de vaste partner van Yaskawa: Produlas in Oosterhout.

Constante kwaliteit

Michèl van de Staak: "Voor ons is het erg belangrijk dat de robot een constante kwaliteit laswerk levert, waardoor de juiste maatvoering ook constant blijft. Ten slotte moeten alle montagedelen feilloos in elkaar passen, zowel bij het eerste product, alsook bij het laatste. Daarnaast is het een voordeel dat de robot continu inzetbaar is, waardoor er steeds voldoende lascapaciteit ter beschikking is. Bovendien heeft de lasrobot ten opzichte van handlassen een hogere productiesnelheid, waardoor de door ons gedane investering voor deze robotcel zeker verantwoord is."

De Yasakawa robotlascel is tweede helft februari bij VDL Systems in bedrijf genomen voor de seriematige productie.

Bron: vraagenaanbod.nl | Foto: metaalmagazine

Sluiten