arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Veiligheidsdeuren voor drinkwaterproductielocatie Vechterweer

11 april 2016
Merford

Eind 2015 heeft drinkwaterbedrijf Vitens in Dalfsen de duurzaamste drinkwaterproductielocatie van Nederland geopend. Het in de natuur ingepaste gebouw heeft een BREEAM Excellent certificering ontvangen voor duurzaam bouwen. Merford leverde diverse specialistische deuren om de veiligheid van de installaties te waarborgen.

Om de productie van drinkwater voor de provincie Overijssel voor de toekomst te borgen heeft Vitens langs de rivier de Vecht drinkwaterproductielocatie Vechterweerd gerealiseerd. Het drinkwater wordt via bodempassage uit de Vecht gewonnen en in een hypermoderne installatie gezuiverd. Vanwege de ligging in een natuurgebied was inpassing in het landschap een belangrijk uitgangspunten bij het ontwerp. Daarnaast stond duurzaamheid centraal. Het doel was een BREEAM *** (very good) certificering.

"Vechterweerd is de eerste drinkwaterproductielocatie in Nederland met een BREEAM certificering."

Duurzaam ontworpen en uitgevoerd

De ontwikkeling van een duurzaam gebouw en de inrichting van de omgeving is een nauwe samenwerking geweest tussen gemeente, omwonenden, het ingenieurs- en architectenbureau IA Groep en Vitens. Het resultaat mag er zijn, Vechterweerd is de eerste drinkwaterproductielocatie in Nederland met een BREEAM certificering: 3-sterren voor het ontwerp en 4-sterren (Excellent) voor de uitvoering. BREEAM is een objectieve manier om de duurzaamheid van een gebouw aan te tonen. Vechterweerd scoort vooral hoog op de aspecten energie, water, landgebruik en ecologie.

Het gebouw is afgewerkt met natuurlijke materialen en overdekt met groen waardoor het mooi ingepast wordt in de omgeving. Tevens is gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen en de energievoorziening is 100% duurzaam. Zo is de elektriciteit afkomstig van zonnepanelen en zijn de installaties van de kantoren en kantine zelfvoorzienend.

Veiligheid tegen inbraak en water

Omdat drinkwater een van de eerste levensbehoeften is, dienen de gebouwen en installaties goed beschermd te worden. Daarnaast moet een veilige vluchtweg uit de diverse ruimten gegarandeerd zijn. Voor de buitengevel van het gebouw leverde Merford voor de diverse (technische) ruimten deuren met gecombineerde inbraakwerende- (weerstandsklasse WK-3) en vluchtfunctie. Een aantal deuren is voorzien van ventilatie ten behoeve van de achtergelegen technische installaties.

In het gebouw bevinden zich ook zogenaamde reinwaterkelders. Deze reservoirs worden gebruikt om de levering van voldoende drinkwater te garanderen, ook tijdens piekbelasting. Om een optimale toegang tot de reinwaterkelder mogelijk te maken voor inspecties en onderhoud, zijn waterdichte deuren van Merford toegepast. Deze zijn tijdens het storten van de betonnen muren geplaatst.

Merford
Sluiten