arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Verdedig de economie: investeer in Defensie

23 juni 2020
Ineke Dezentjé Roze jasje

Wat hebben duct tape, de magnetron en de digitale camera met elkaar gemeen? Of, het wordt zomer, DEET-insectenspray en de polaroid zonnebril? Al deze uitvindingen zijn (door)ontwikkeld vóór of dóór een leger.

Door Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter FME

Het uitstellen van investeringen bij Defensie levert alleen maar verliezers op. Dat zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. "Defensie verdedigt niet alleen ons land, maar ook onze economie", aldus Dezentjé. "Als defensie wéér moet inleveren op budget, is dat slecht voor de economie en het concurrentievermogen van Nederland."

Ons dagelijks leven staat bol van de innovaties met een militaire achtergrond. Van elke tien banen in de Nederlandse defensie-en veiligheidsindustrie, zijn er vier in Research & Development (R&D). De industrie levert zowel aan Defensie als aan de civiele markt en met de laatste gaat het niet best. Zo is de export sinds de uitbraak van COVID-19 met 11% gedaald. Uit ons recente onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de bedrijven in de technologische industrie nu al kampt met ernstige vraaguitval. En dan moet de grootste klap nog komen. Dit is voor de Nederlandse economie een inktzwart scenario.

"Defensie verdedigt niet alleen ons land, maar ook onze economie"

Door deze enorme vraaguitval komen budgetten voor R&D onder druk te staan. Terwijl juíst R&D een belangrijke basis vormt voor het Nederlandse concurrentievermogen. We staan nu nog op plek vier van de ‘World Competitiveness Ranking’ van de gezaghebbende IMD Business School. De onderzoekers adviseren Nederland om in R&D te blijven investeren om concurrerend te blijven. Hoewel we nu nog in de Champions League spelen, riskeren we, als onze R&D-budgetten noodgedwongen krimpen en innovatie op de lange baan wordt geschoven, in de voorronde van de Europa League te belanden.
Gezien de belangrijke functie van R&D in de defensie- en veiligheidsindustrie, ligt hier een rol voor het ministerie van Defensie. Zij moet nu álles in het werk stellen om de civiele vraaguitval op te vangen door innovatie te versnellen. Het kabinet moet daarvoor extra geld beschikbaar stellen.

Landmacht

Landmacht

De Landmacht bijvoorbeeld; zij staat aan het begin van zowel noodzakelijk herstel als een moderniseringsopgave, waarbij projecten vaak relatief kleinschalig zijn en ook civiele toepassingen kennen. Door militairen op missie bijvoorbeeld uit te rusten met draagbare sensoren die hun lichaamsfuncties monitoren en waarmee, in geval van nood, medisch specialisten op afstand de juiste behandeling kunnen bepalen, kunnen levens worden gered. Ook wil de Landmacht dat al haar kampementen in de toekomst zelfvoorzienend zijn op energiegebied.

Dat vergt doorvoering van energiebesparende technologieën voor gebouwen en kampementen, zoals ledverlichting en kunstmatige intelligentie. Maar ook het elektrificeren van zware voertuigen en het ontwikkelen van mobiele technologie voor energieopwekking- en opslag zijn noodzakelijke stappen. Door investeringen hiervoor te versnellen, in de rol van launching customer of launching partner, draagt Defensie ook nog bij aan de grote uitdagingen waar we voor staan, zoals het betaalbaar houden van de zorg en het verduurzamen van ons energieverbruik.

Verviervoudiging

Bovendien levert iedere euro die aan R&D wordt besteed, op termijn vier- en een halve euro op. Investeren in Defensie is dus niet alleen noodzakelijk voor landsverdediging, maar vooral ook voor de verdediging van onze economie. De 10 miljard euro die Duitsland vorige week vrijmaakte om de vraaguitval in de Defensie-industrie op te vangen, laat zien dat onze buren hier al achter zijn. Nu wij nog.

Gepubliceerd in het Algemeen Dagblad op 23 juni 2020.

Sluiten