arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Vindingrijk door samenwerking

23 maart 2021
Geert Huizinga

Een jaar duurt de pandemie inmiddels. Tussen al het leed dat het heeft veroorzaakt en de economische crisis waarvan we nu het herstel moeten inzetten, is door de pandemie ook iets onmiskenbaar positiefs aan het licht gekomen: onze collectieve vindingrijkheid. Het menselijke vermogen om creatieve oplossingen te vinden voor uitdagingen die we in veel gevallen nog nooit waren tegengekomen, dat is de reden dat we in deze tijd het hoofd boven water houden. Laten we de kracht van die vindingrijkheid blijven benutten, ook als we de pandemie op enig moment weer achter ons laten.

Door Geert Huizinga, Directeur Belangenbehartiging

Bij FME zagen we vorig jaar overal voorbeelden van mensen en bedrijven die creatieve oplossingen vonden voor de acute problemen die vooral in de zorg ontstonden. Zo ging beddenfabrikant Auping mondkapjes produceren, besloot 3D-printer Oceanz om teststaafjes voor Covid-tests te gaan maken en ontwikkelde Damen Shipyards met studenten van de TU Delft een gezichtsmasker voor medisch personeel. Als FME bundelden we hun verhalen, en die van vele anderen, in de campagne ‘Wij zijn #Vindingrijk’.

Balans

Die vindingrijkheid gaat verder dan alleen bedrijven uit de technologische industrie die tekorten aan medische hulpmiddelen hebben helpen oplossen. Ieder van ons heeft zijn of haar vindingrijkheid op de proef gesteld zien worden. Hoe organiseer je thuis een fijne werkplek, zeker wanneer de ruimte beperkt is? Hoe zorg je dat je kinderen gemotiveerd blijven voor onderwijs op afstand? Hoe vind je een nieuwe balans tussen werk en gezinsleven? Hoe krijg je voldoende lichaamsbeweging, als je werkplek aan het voeteneind van je bed staat en de sportschool dicht is? Hoe zorg je als werkgever dat je medewerkers zich gewaardeerd blijven voelen, als hun werkzaamheden noodgedwongen stil komen te liggen? Hoe verdien je toch nog wat inkomen, als jouw winkel of café tijdens de lockdown dicht moet? Voor al die uitdagingen hebben we mensen om ons heen oplossingen zien bedenken.

Gemeenschappelijk in al die vindringrijke oplossingen is samenwerking. Creatieve en innovatieve oplossingen ontstaan vaak wanneer mensen met verschillende expertises en achtergronden de koppen bij elkaar steken. Werkgevers en medewerkers die samen nadenken over hoe het nieuwe werken er vanuit huis uit moet zien. Overheid en bedrijfsleven die samen oplossingen zoeken voor het tekort aan medische hulpmiddelen. Docenten en ouders die samen het onderwijs invullen. Gemeenten en kroegbazen die in de zomer samen ruimte maakten voor grotere terrassen, toen je bij de horeca nog wel buiten wat kon drinken.

Hoe?

Die door samenwerking gedreven vindingrijkheid gaan we de komende jaren nog nodig hebben. Als de pandemie straks minder dominant wordt, staan er andere prangende uitdagingen op ons te wachten. Hoe beperken we klimaatverandering en geven we de energietransitie vorm? Hoe zorgen we dat onze voedselproductie minder schadelijk wordt voor mens, dier en milieu? Hoe bieden we een vergrijzende samenleving de kans om in goede gezondheid oud te worden? Hoe richten we onze steden en dorpen in, met voldoende woonruimte voor iedereen en ruimte voor nieuwe vormen van mobiliteit? Hoe zorgen we dat iedereen mee kan komen op de arbeidsmarkt van de toekomst? Hoe zorgen we dat Nederland in de toekomst haar welzijn en welvaart kan bouwen op het inkomen dat we uit innovatie verdienen?

Vindingrijke oplossingen zijn nodig en daarvoor is samenwerking cruciaal. Overheid en bedrijfsleven die de handen ineen slaan. De technologische industrie die de innovatieve oplossingen aandraagt voor de maatschappelijke uitdagingen waar vanuit de ministeries aan gewerkt wordt. In de afgelopen weken voerde polarisatie de boventoon en dat is logisch in tijden van verkiezingen. Maar laten we niet vergeten dat Nederland groot is geworden door over de dijken heen te kijken met wie er samengewerkt kan worden. Of het nou gaat om samenwerking over de landsgrenzen heen in Europa en daarbuiten, of samenwerking binnen Nederland aan de uitdagingen waar we collectief voor staan, laat dat het mantra worden voor het nieuwe kabinet: Vindingrijk door samenwerking. 

Sluiten