arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Volautomatische bloemenverwerker in Frankrijk

25 september 2018
Bloemen

La Sica Marché aux fleurs d’Hyères verwerkt diverse soorten bloemen voor verschillende kwekers in de omgeving. Onlangs is de in Zuid-Frankrijk gevestigde organisatie gestart om bloemen volautomatisch te verwerken met een Bercomex Furora.

In de Franse plaats Hyères bevindt zich bloemenveiling Sica Marché Aux Fleurs. Hier worden veel lokale producten geveild. Er zijn in totaal zo'n 400 lokale kwekers bij aangesloten.

Installatie Furora Nova voor het pioenenseizoen

De Bercomex Furora Nova is eind maart geïnstalleerd voorafgaande aan het pioenenseizoen. Om de Franse pioenen, die over het algemeen voorzien zijn van een rijke hoeveelheid blad rondom de steel, goed te kunnen verwerken met een Furora Nova is een extra stuk beeldherkenningssoftware ontwikkeld. Hiermee kunnen de pioenen nauwkeurig zonder verstoring van het blad op lengte worden gesorteerd.

Samenwerking met Franse dealer

De installatie van deze Furora is het resultaat van de nauwe samenwerking met onze Franse dealer Marco Vijverberg van Atout Services. Het bedrijf van Marco Vijverberg is gevestigd in de plaats Sens in Frankrijk en beschikt daardoor over zeer veel kennis over de behoeften van Franse kwekers over hun bloemenverwerking. Atout Services ontzorgt de kwekers volledig in service en onderhoud tot de aanschaf van nieuwe Bercomex oplossingen.

>

Uniformere partijen zomerbloemen

Sica, Franse kwekers en Atout gingen op zoek naar een manier om hun bloemen uniformer te kunnen leveren op de veiling. De meeste lokale kwekers verwerkten hun zomerbloemen tot op heden zelf met de hand. Resultaat hiervan was dat er onderling behoorlijke verschillen waren in de uniformiteit van partijen op rijpheid en lengte. Omdat Franse kwekers willen werken volgens het Global GAP keurmerk was het noodzakelijk om een oplossing te vinden om uniformere partijen te kunnen maken van de aanvoer van verschillende kwekers. Dit zorgde ervoor dat ervoor is gekozen om bloemen te gaan sorteren en bossen met een Bercomex Furora Nova met als resultaat uniformiteit in lengte en rijpte van bloemen. Ook de uiteindelijke presentatie van de bloemen verbeterde hierdoor. Wat tevens een voordeel is van de keuze voor de Furora Nova is dat bloemen van verschillende kwekers eerder op de veiling zijn en hierdoor de versheid van het product beter wordt gewaarborgd.

In aanloop naar deze keuze is SICA Marché aux Fleurs samen met een aantal lokale kwekers en Marco Vijverberg naar Nederland gereisd om de automatische zomerbloemenverwerking met de Furora Nova te bekijken bij onze klanten kwekerij Klepper in Zeeland en kwekerij Daling in Smilde, beide telers van zomerbloemen die inmiddels zomerbloemen gedurende paar seizoenen verwerken met een Furora Nova.

Herkenning bloemen van verschillende kwekers

Om te kunnen herleiden welke bloemen van welke kweker worden verwerkt met de Furora Nova, heeft de Franse veiling in samenwerking met Bercomex een programma gemaakt waarmee ze met een barcodescanner een nieuw programma kunnen starten en de kweker aan de te verwerken bloemen kunnen koppelen. Met de gegevens die de Furora rapporteert, kunnen ze vervolgens hun veilingdocumenten klaar maken.

Verwerking breder assortiment bloemen

De Furora Nova die is geïnstalleerd bij Sica Marché Aux Fleurs gaat ook andere bloemen verwerken zoals Ranonkel (Ranunculus). Violier (Matthiola), Duizendschoon (Dianthus Barbatus) en Lisianthus (Eustoma).

Sluiten