arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Wat een energie van waterstof in Japan!

2 oktober 2019

Sinds het begin van dit jaar zet ik mij een paar uur week in voor het coördineren van het waterstof platform binnen FME: FME Hydrogen. Ongeveer 120 van onze leden houden zich met dit onderwerp bezig en daarnaast zijn meerdere collega’s binnen FME direct of indirect bezig op dit thema.

door Rogier Blokdijk, Business Development Manager Internationaal Ondernemen

In mijn functie als coördinator van FME Hydrogen ben ik vorige week op innovatiemissie geweest naar Japan. Een land dat actief inzet op waterstof, waar veel waterstofprojecten zijn opgestart en waar de Olympische Spelen in Tokyo volgend jaar in het teken staan van waterstof.

Bomvol programma

Met 50 deelnemers vanuit 27 organisaties heb ik deelgenomen aan een bomvol programma wat met hulp van de Innovatie Attache van de Nederlandse Ambassade in Tokio was samengesteld. Dit programma bestond met name uit verschillende bedrijfsbezoeken, bezoeken van waterstofprojecten, bijwonen van de waterstofconferentie HEMM, matchmaking en verschillende netwerkevenementen.

Vooraf had ik mij de volgende doelen gesteld voor deze missie:

  • Inspiratie en inzicht krijgen in hetgeen Japan doet op gebied van waterstof
  • Contacten leggen met Japanse clusterorganisaties voor innovatiesamenwerking
  • Relaties opbouwen met de Nederlandse deelnemers aan deze missie

Ik ben onder de indruk van de schaal van de projecten en de ambitie die men heeft in Japan.

Groter dan de olie- en gassector

Vol inspiratie en enthousiasme ben ik uit Japan teruggekomen! Ik ben onder de indruk van de schaal van de projecten en de ambitie die men heeft in Japan. Ondanks het feit dat de standaardtechnologie voor vervoer of opslag nog niet bepaald is en er nog genoeg innovatieslagen gemaakt moeten worden om de kostprijs naar beneden te brengen, krijgen de projecten wel de funding en aandacht van de private en publieke sector. Grote conglomeraten zoals Mitsubishi Heavy Industries, Kawasaki, Toshiba en Panasonic gaven ons een goed inzicht van de huidige stand van zaken. In Japan is men ervan overtuigd dat de waterstofsector groter zal worden dan de olie- en gassector. Ook heb ik gezien dat Japan en Nederland elkaar kunnen helpen met technologische uitdagingen en praktische toepassingen. Zo heeft het bedrijf SoluForce wellicht een opdracht gekregen voor een stuk pijpleiding in het Olympisch dorp in Tokio en heeft Nederland met Japan een  Memorandum of Understanding getekend voor verregaande innovatiesamenwerking.

Delen van informatie

Tijdens de missie heb ik met onderstaande clusterorganisaties goede afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld het delen van informatie over de verschillende waterstofprojecten:

  • Japanese Electrical Manufacturers’ Association (JEMA)
  • CO₂-free Hydrogen Energy Supply-chain Technology Research Association (HySTRA)
  • The Association of Hydrogen Supply and Utilization Technology (HySUT)

Versterken onderlinge relaties

De sfeer onder de Nederlandse deelnemers was geweldig. Binnen de groep was er een oververtegenwoordiging van regionale organisaties, maar juist daar maakt FME het verschil door samen met de Topsector Energie en onze waterstofgezant Noé van Hulst het nationale belang en overzicht te presenteren. De onderlinge relaties zijn tijdens deze missie zeker versterkt.

Tijdens de missie heb ik goede afspraken kunnen maken over het delen van informatie over de verschillende waterstofprojecten.

Vervolgstappen

Na deze missie heb ik nog veel meer zin en energie gekregen om mij in het onderwerp van waterstof te verdiepen. Vanuit het FME Hydrogen platform staan de komende periode onder andere de volgende activiteiten gepland:

  • Verder uitwerken van een mogelijk Partners International Business Japan op Waterstof (inmiddels 19 geïnteresseerde Nederlandse organisaties)
  • Ons FME-rapport ‘Waterstof Kansen voor de Industrie‘ wordt volgende week op 9 oktober gelanceerd
  • Bijdragen aan de ‘nationale waterstof branding’ die we in het buitenland laten zien om Nederland als kennisland op het gebied van waterstof te presenteren.

De komende tijd zullen jullie veel meer gaan horen over waterstof!

Sluiten