arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Werkbezoek ministerie van OCW aan Blueprint Automation en TechnoHUB Woerden

12 november 2021
Samenwerking

Woensdag 10 november bracht Henrike Karreman, mbo-directeur bij het ministerie van OCW, op uitnodiging van FME een werkbezoek aan FME-lidbedrijf BluePrint Automation en de TechnoHUB Woerden. Het centrale thema van beiden werkbezoeken was de regionale samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven om instroom en behoud van technische personeel te bevorderen. Hierbij moet theorie en praktijk zo goed mogelijk op elkaar aansluiten, zodat leerlingen, studenten, docenten en technisch personeel continue blijven leren en de vaardigheden ontwikkelen. Dit is nodig voor het implementeren van oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen.

Van suf naar innovatief en maatschappelijk relevant

Ondanks de vele inspanningen de afgelopen jaren, is de instroom in technische opleidingen niet toegenomen en het tekort aan vakmensen groot. Scholen en bedrijven moeten nog meer en anders met elkaar gaan samenwerken aan maatschappelijk en relevant onderwijs, dat aansluit bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Daarnaast zal er een imagoverandering nodig zijn om het kiezen voor techniek aantrekkelijk te maken, waarbij baanzekerheid, zelfontplooiing en het bijdrage aan de  maatschappelijke transities belangrijke uitgangspunten zijn.

Technische sector aantrekkelijke werkgever

Een goed voorbeeld van een ‘hardcore’ technisch maakbedrijf dat via corporate branding een zeer aantrekkelijke werkgever is geworden voor technisch personeel is FME-lidbedrijf BluePrint Automation. BluePrint Automation is een wereldwijd actieve innovatieleider in de verpakkingsindustrie. Naast corporate branding, recruiting en aandacht voor welzijn en vitaliteit van het personeel, investeren zij ook veel tijd in het opleiden van het huidige en het toekomstige technisch personeel.

WerkbezoekOCW

Talent maakt je bedrijf

Martin Prakken, CEO en eigenaar van BluePrint Automation: “De mensen en hun talent maken het bedrijf, de rest heeft veel minder waarde.” Zo begeleiden zij structureel BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) en BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) studenten en bieden zij snuffelstages en stageplekken aan voor vmbo-, mbo-, hbo- en wo-studenten en geven ze gastlessen in het primair- en voortgezet onderwijs. Ook zijn zij een actieve partner van de TechnoHUB in Woerden. Tijdens het werkbezoek kreeg Henrike Karreman een uitgebreid kijkje in de keuken van dit innovatieve bedrijf waar stagiaires kunnen doorgroeien tot jonge teamleiders en leidinggevenden. Vervolgens dragen zij hun passie weer over aan nieuwe stagiaires met als doel een carrière in de techniek. Henrike Karreman ging tijdens de rondleiding in gesprek met de werkgever, de werknemer, de begeleiders, de studenten en leerlingen. Op deze manier kreeg zij een goede indruk hoe onderwijs in de praktijk succesvol werkt.

WerkbezoekOCW

Succesvolle publiek-private samenwerking in de regio

Vervolgens bracht Henrike Karreman samen met FME een werkbezoek aan de TechnoHUB in Woerden. De TechnoHUB is een leeromgeving waar basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en mbo-studenten kennis krijgen van de nieuwste technieken. Door de ruime leeromgeving en nieuwste technische machines krijgen ook medewerkers van bedrijven en zij-instromers de kans om zich hier verder te ontwikkelen. Er worden lessen gegeven in onder meer motorvoertuigen en logistiek, installatie en elektrotechniek, bouw, wonen en interieur én metaal, mechatronica en robotica. Deze plek werd gecreëerd door investeringen van de bedrijven in de regio en een subsidie vanuit A+O Metalektro.

Marlous Birkhoff, directeur TechnoHUB: “Door het aanbieden van technisch onderwijs in de TechnoHUB proberen we om de instroom van leerlingen in het technisch onderwijs te bevorderen en het onderwijs veel aantrekkelijker te maken. ”

Naast Marlous Birkhoff was ook Paul Oosterlaken, directeur van FME-lidbedrijf Kiremko, en voorzitter van de TechnoHUB, aanwezig om het gezelschap rond te leiden in deze innovatieve leeromgeving, waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen.

Urgente noodzaak

Het werkbezoek werd afgesloten met een levendig inhoudelijk gesprek waarbij alle partijen de urgente noodzaak van het boeien, binden en behouden van technisch talent voor de uitvoering van de maatschappelijke transities inziet. Waarbij bedrijfsleven, overheid en onderwijs nog veel meer gezamenlijk moeten optrekken om de opgaven waarvoor we staan op te kunnen lossen.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten