arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Werkbezoek VVD aan KONE en KONE Academy

8 oktober 2018

Wat is de impact van technologie op werkzaamheden van een servicemonteur? Welke stappen ondernemen bedrijven om hun medewerkers op te leiden? Hoe verloopt de samenwerking met onderwijsinstellingen om dit vorm te geven? En hoe kan het onderwijs in zijn geheel beter aansluiten op de snel veranderende arbeidsmarkt? Die vragen stonden centraal tijdens een bezoek van VVD-Kamerleden Zohair El Yassini en Martin Wörsdörfer met FME-directeur Arjel Woudstra aan KONE B.V.

Op maandag 8 oktober bracht FME samen met de VVD een bezoek aan de KONE Academy. Dit is een uitstekend uitgerust trainingscentrum waar monteurs op verschillende niveaus aan diverse opleidingen met betrekking tot liften, roltrappen en deuren deelnemen. Voor de trajecten die voor een erkend mbo-diploma opleiden werkt KONE samen met het ROC Tilburg. Met deze erkende diploma’s krijgen de monteurs handvatten om zich binnen de organisatie te ontwikkelen en richting te geven aan hun loopbaan. 

Willem Punt, Directeur Regio West, KONE: “'Outside-In thinking' oftewel inventariseren waar de behoefte van het bedrijfsleven ligt, is wat het hedendaagse (mbo-)onderwijs zal helpen om de leerstof op de praktijk af te stemmen."

"Bedrijven zoals KONE die werk maken van scholing voor student en werknemers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving."

Zo is het trainingscentrum is letterlijk volgepakt met techniek. De VVD-Kamerleden kregen een primeur demonstratie van de nieuwe Virtual Reality trainingsmodule.

VVD-Kamerlid El Yassini: “Bedrijven zoals KONE die werk maken van scholing voor student en werknemers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving.”

Tekort aan technici

Er werd ook gesproken over het steeds urgentere tekort aan technisch personeel. FME-directeur Arjel Woudstra: “Onze sector heeft over ongeveer tien jaar 120.000 nieuwe mensen nodig. Maar wat nog wel belangrijker is dan het kwantitatieve tekort aan personeel, is het tekort aan de juiste vaardigheden. Het onderwijs is nog niet ingericht op de skills van morgen. Kinderen op de basisschool komen onvoldoende in aanraking met techniek.” KONE nodigt daarom ook basisscholen uit voor een ‘snuffelstage’ in de lift-, roltrap- en automatische deurtechniek om zo al kinderen op jonge leeftijd te interesseren in de techniek.

KONE
Sluiten