arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Woonstichting Tiwos Tilburg voldoet aan labeleisen 2023 na kantoorrenovatie

13 juni 2019
Kantoor

Woonstichting Tiwos Tilburg heeft haar kantoor grondig gerenoveerd vanwege meerdere redenen: een flexibele opzet van het kantoor, een verbetering van de klimaatbeheersing en het behalen van label C in verband met de nieuwe regelgeving voor kantoren in 2023. In het gehele pand zijn ClimaRad Care H1C units geplaatst die ventileren, verwarmen én koelen per vertrek.

In samenwerking met BRON|TECHNOLOGIE zijn de Care units gekoppeld aan een bodemenergiesysteem. Deze oplossing is het goedkoopste in exploitatie door het veel lagere energieverbruik en de lagere onderhoudskosten in vergelijking met een centraal systeem. Door de overcapaciteit van de bronnen kan Tiwos onder andere de verhuurde gedeelten boven het kantoor in de toekomst op het bodemenergiesysteem aansluiten.

Aanleiding kantoorverbouwing Tiwos

In 2017 besloot Tiwos het kantoorgebouw aan de Stationsstraat volledig intern te verbouwen. Voor dat jaar was al budget gereserveerd voor het vervangen van vloer-, wand- en plafondafwerkingen en het aanschaffen van nieuwe CV-ketels. Om meerdere redenen hebben we toen de beslissing genomen om het interieur volledig te vernieuwen. In de eerste plaats veranderde onze manier van werken. De teams zijn steeds meer zelfsturend. Om deze organisatieaanpassing te faciliteren was een nieuwe, meer flexibele opzet van het kantoor noodzakelijk. In de tweede plaats moeten kantoorgebouwen vanaf 2023 een energielabel C halen. Met een label F/G voldeed Tiwos daar bij lange na niet aan. De noodzakelijke ingrepen zijn in ons geval zo ingrijpend, dat wachten tot 2023 niet voor de hand lag. Tenslotte waren er al jaren veel klachten over de klimaatbeheersing en de akoestiek. In de zomer werden er op de werkvloer op hete dagen temperaturen van boven de 30˚C gemeten. Afgezien van een aantal ruimten waar we als proef al ClimaRad units hadden laten installeren, liet de verversing van lucht ook te wensen over.

"Door ClimaRad units te koppelen aan een bodemenergiesysteem was het nu ook mogelijk om te koelen. Daarvan werden we meteen enthousiast."

Keuze ClimaRad

Ondanks het feit dat we al ervaring hadden met ClimaRad, zagen we het product niet als de oplossing voor ons kantoor. Over de luchtverversing en verwarming van de ruimten met ClimaRad units waren we tevreden, maar we misten de mogelijkheid tot koelen. Aanvankelijk kozen we daarom voor een oplossing met VRF (Variable Refrigerant Flow). Maar in november 2017, toen het ontwerp al definitief was, kwam in een overleg met ClimaRad bij toeval de kantoorverbouwing ter sprake. Ralph Liedenbaum en Rick Mathijssen vertelden toen over de samenwerking tussen ClimaRad en BronTechnologie. Door ClimaRad units te koppelen aan een bodemenergiesysteem was het nu ook mogelijk om te koelen. Daarvan werden we meteen enthousiast. Door het veel lagere energieverbruik en de lagere onderhoudskosten bleek het bodemenergiesysteem in combinatie met de ClimaRad units uiteindelijk het goedkoopste in exploitatie. Daarbij kwam nog, dat we door de overcapaciteit van de bronnen ook onze verhuurde gedeelten boven ons kantoor en de appartementen, waarmee we een VvE vormen, in de toekomst op het bodemenergiesysteem kunnen aansluiten.

Voortgang kantoorverbouwing

In januari van dit jaar zijn we gestart met de uitvoering van de kantoorverbouwing. Dat doen we gefaseerd, omdat het kantoor wel moet blijven draaien. In maart namen we de nieuwe tweede verdieping in gebruik. Eind juni volgt de eerste verdieping. We verwachten begin oktober helemaal klaar te zijn. De ClimaRad Care H1C units worden voorlopig aangesloten op de oude CV-installatie, omdat de bronnen nog worden aangelegd. Na de zomer worden de units aangesloten op het bodemenergiesysteem. Voor een goed oordeel over het systeem moeten we dus nog een paar maanden wachten.

Kantoor
Sluiten