arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Impact Oekraïne-crisis op industrie

Pers
21 april 2022
Rusland Oekraïne

De groeiverwachting voor bedrijven in de de technologische maakindustrie valt voor het tweede kwartaal van dit jaar fors lager uit. Zonder oorlog in Oekraïne zou een groei van 6,3% haalbaar zijn geweest, maar de verwachting komt nu uit op 1,7%. Dat blijkt uit een enquête die FME hield onder haar leden. Uit de enquête blijkt ook dat 13% van de bedrijven de productie moet verlagen door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland en Wit Rusland.

Toelevering

Door de oorlog is er ook een probleem met de toelevering van staal en zijn de staalprijzen sterk gestegen. Bedrijven zijn gestart met het importeren van staal uit, onder andere, India en Korea. De levertijden zijn daardoor opgelopen. “Ook maak ik me zorgen over andere metalen die belangrijk zijn voor de industrie, zoals nikkel, aluminium, zink en zeldzame aardmetalen. Oekraïne is een belangrijke leverancier hiervan. Als deze metalen niet of pas na grote vertraging worden geleverd, dan heeft dit grote impact op de toeleveringsketen van de Nederlandse industrie”, zegt FME-voorzitter Theo Henrar.

Groeiverwachting

Verduurzamen

Door de hoge energieprijzen en het onder druk staan van winstmarges zegt een aantal bedrijven nu geen middelen te hebben om extra te investeren in verduurzaming. “Bedrijven moeten hierin door de overheid geholpen worden”, zegt Henrar. “Niet alleen moet de infrastructuur voor elektriciteit versneld worden aangelegd, maar er moet nu eindelijk een goede kostencompensatie regeling komen voor bedrijven die te kampen hebben met torenhoge energieprijzen. In Duitsland en Frankrijk worden bedrijven ruimschoots te hulp geschoten." Uit de enquête blijkt overigens ook dat een klein aantal bedrijven door de hoge energieprijzen een vlucht naar voren neemt en versneld verduurzaamt.

Sancties

Slechts 3% van de bedrijven wil dat de Europese sancties worden opgeheven, wat betekent dat 97% van de FME bedrijven het sanctiebeleid  van de overheid steunt. Daarnaast geeft 81% van de respondenten aan een rol te willen spelen bij de opvang van Oekraïners, waaronder ook opleiden en in dienst nemen.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten