arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Bijdrage aan klimaat door S.C.O. technologie

Ledennieuws
1 augustus 2019
Duiker

Duiker Combustion Engineers en Proton Ventures zijn een strategische samenwerking met elkaar aangegaan. De bedrijven gaan onder andere samenwerken voor de wereldwijde realisatie van mini-ammoniak plants in combinatie met de Stoichiometry Controlled Oxidation (S.C.O.) technologie ontwikkeld door Duiker Combustion Engineers. De S.C.O. technologie zet ammoniak om in hoge temperatuur warmte.

Proton Ventures realiseert wereldwijd kleinschalige ammoniak plants voor de conversie van wind- en zonne-energie naar ammoniak. De technologie van Duiker CE verbrandt ammoniakrijke stromen in een oven/fornuis configuratie met een zeer lage NOx-vorming en zonder CO2-uitstoot. Met de S.C.O. technologie wordt het mogelijk de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en wordt de uitstoot van CO2 nihil en die van NOx aanzienlijk gereduceerd, doordat de ammoniak bevattende brandstof op een gecontroleerde wijze wordt geoxideerd.

Hans Vrijenhoef, CEO Proton Ventures: "Wij willen samenwerken met partners om de keten van het toepassen van ammoniak als energie-oplossing rond te krijgen. Hierbij horen ook stroom- en warmtegeneratie en oplossingen voor energie opslag. De S.C.O. technologie die Duiker CE biedt, opent nieuwe mogelijkheden voor het toepassen van lokale ammonia productie van kleine tot grote schaal waarbij je kunt denken aan conversie van power plants naar schonere brandstoffen met behoud van de bestaande installaties. Een combinatie van onze expertises leidt tot deze unieke samenwerking."

Nieuwe markt aanboren

Ook Duiker CE boort met deze samenwerking een nieuwe markt aan. Momenteel opereert Duiker CE voornamelijk in de (petro)chemische industrie, waar de S.C.O. technologie zich inmiddels technisch en commercieel heeft bewezen. Albert Lanser, Business Development Director Duiker CE: "Deze samenwerking biedt ons de mogelijkheid om onze S.C.O. technologie wereldwijd op de kaart te zetten bij een totaal ander klantsegment dan die Duiker CE nu bedient. Bovendien is deze S.C.O. technologie in combinatie met een 'groene' ammoniak productie unit in staat een daadwerkelijke bijdrage aan het klimaat te leveren doordat ammoniak bij verbranding geen CO2-uitstoot. Zo heeft de samenwerking met Proton Ventures een versterkend effect op de business propositie. Immers, we kunnen de klant nu een totaal concept aanbieden voor een verduurzaming van zijn/haar warmtevraag of productieproces."

Duiker

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten