arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Britse stormvloedkering dankzij Nederlandse metaalbouwer Hollandia

Ledennieuws
26 februari 2021
Hollandia

Bij staalconstructiebedrijf Hollandia in Krimpen aan de IJssel wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van twee verticale segmentdeuren voor de Britse stormvloedkering ‘BostonBarrier’. Deze ‘Wet Dock Gates’ van circa 100 ton, worden als secundaire noodkering geïnstalleerd bij de ingang van de haven.

Het project omvat grondwerk, baggerwerk, kadewerk en voor Hollandia Infra het realiseren van twee stormvloedkeringen.

Boston Barrier Flood Protection Project

De open verbinding zorgt ervoor dat de rivier meegaat met het grote getijdeverschil, wat de beschikbaarheid voor de scheepvaart belemmert. Tevens heeft Boston en het achterland (streek Lincolnshire) last van overstromingen bij extreme waterstanden. Zoals dus ook in 2013 toen meer dan 800 huishoudens in Boston werden overspoeld. De nieuwe stormvloedkering zal Boston en het achterland van Lincolnshire gaan beschermen tegen overstromingen als deze.

De deuren beschermen niet alleen tegen storm en overstroming vanaf de Noordzee, ook houden ze het water in de haven op peil zodat de schepen niet droog vallen bij eb. Het getijdeverschil in rivier The Haven, die in open verbinding staat met de Noordzee kan oplopen tot wel 5,8 meter. In 2019 bouwde en installeerde Hollandia ook de primaire noodkering, een horizontale segmentdeur van dertig meter breed die stroomopwaarts de gehele rivier kan afsluiten bij dreigende overstroming. Beide noodkeringen maken deel uit van het Boston Barrier Flood Protection Project dat zo’n 14.000 huishoudens in het achterland van Lincolnshire moet gaan beschermen tegen overstromingen.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten