arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Dankzij rijdende robots hebben medewerkers weer tijd voor vakmatig werk

17 oktober 2023
De Cromvoirtse

Sinds kort rijden er automatisch geleide voertuigen over de fabrieksvloer van De Cromvoirtse in Oisterwijk om tijdrovende logistieke handelingen te beperken. Het doel van deze robots is niet alleen kostenbesparing, maar ook om medewerkers meer te laten focussen op het toevoegen van waarde aan het product.

Een ronde door de fabriek van De Cromvoirtse toont aan hoe bedrijvig deze metaalbewerker is op het gebied van automatisering. Bijna iedere productielijn is voorzien van de nieuwste technologie. Van de productiestraten met buis- en plaatlasersnijders tot de twee futuristisch ogende kantrobots. "Inmiddels is 80% tot 85% van onze processen volautomatisch. Dan heb ik het over onze productie, maar ook over de minder zichtbare processen”, aldus Ronnie van den Hurk, directeur bij De Cromvoirtse.

Medewerkers betrekken

Van den Hurk en zijn compagnon Janwillem Verschuuren werken al sinds de jaren 90 bij De Cromvoirtse. In 2002 namen ze samen de onderneming over. Sindsdien zet het duo vol in op de verbetering van processen met werktuigbouwkundige en technologische oplossingen.

"We kunnen met minder mensen meer werk doen. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook om duurzaam om te gaan met ons personeel.”

Belangrijke factor bij het optuigen van nieuwe initiatieven is om oog te hebben voor medewerkers. Verschuuren: "Om onze visie en strategie succesvol te maken, moeten we het management en onze medewerkers blijven aanhaken. Zij hebben de kennis over wat er op de werkvloer wel en niet werkt. Door ze vanaf de start te betrekken bij nieuwe initiatieven en te luisteren naar waar zij tegenaan lopen, creëren we oplossingen met draagvlak vanuit de hele organisatie."

Investeren in terugverdienen

Een mooi voorbeeld daarvan zijn de automatisch geleide voertuigen (agv’s) die sinds kort door de fabriek rijden. Verschuuren: "Onze medewerkers waren veel tijd kwijt om halffabricaten tussen afdelingen te verplaatsen. Zonde, want die logistieke handelingen voegen geen waarde toe aan het product. Bovendien was het voor onze medewerkers saai werk. Daarom besloten we om het proces te automatiseren met agv’s."

“Zolang mens en machine in harmonie met elkaar samenwerken, kunnen we hele mooie dingen doen.”

De robots passen naadloos bij de logistieke karren die de robot vervoert. Ze opereren zelfstandig door halffabricaten op te halen bij de snijafdeling en af te leveren in het magazijn. Zodra medewerkers van de kantafdeling het product digitaal oproepen, brengt de robot het juiste product weer vanuit het magazijn naar de werkvloer.

Medewerkers hebben geen omkijken naar de karretjes en kunnen zich richten op productief werk. "Natuurlijk wil je de investering die je doet weer terugverdienen, maar daar draait het niet alleen om", aldus Van den Hurk. "We kunnen met minder mensen meer werk doen. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook om duurzaam om te gaan met ons personeel. Ze doen minder fysiek en repeterend werk. Goede mensen zijn tegenwoordig steeds lastiger te vinden in ons vakgebied. Daarom willen we onze medewerkers vooral leuk, vakmatig en betekenisvol werk bieden."

Mens en machine in harmonie

Voor De Cromvoirtse zijn de agv’s een volgende stap in de goede richting. Verschuuren: "Ik denk dat onze robots in de toekomst op meer plekken binnen het bedrijf te vinden zijn. Misschien gaan we ook wel de hoogte in of zetten we ze op het buitenterrein in. De technologie is in vijf jaar tijd echt enorm vooruitgegaan en biedt veel meer kansen. Zolang mens en machine in harmonie met elkaar samenwerken, kunnen we hele mooie dingen doen."

Bron: Link Magazine

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten