arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

“De diversiteit aan bedrijven in Noordwest is ontzettend boeiend”

Nieuws
22 december 2021
Matras Reclycling Europe

Ruim zes jaar geleden werd ik gevraagd om voorzitter te worden van FME Regio Noordwest. Een bedrijvige regio met een grote diversiteit aan FME-lidbedrijven. Van de meer creatieve bedrijven in Amsterdam tot de echte maakindustrie in het noordelijke deel van onze regio. Maar ook met Flevoland, een gebied dat nog een beetje ‘een groene weide’ is. Dat diverse palet aan bedrijven maakt onze regio zo ontzettend boeiend. Wat hen verbindt is dat het allemaal ondernemers zijn: met uitdagingen, vraagstukken, maar vooral ambities.

Blog door voorzitter FME Regio Noordwest Ruud Kortink (DGA Matras Recycling Europe)

Om voorzitter te worden, was er eerst nog een klein statutair hobbeltje herinner ik me. Mijn bedrijf, Matras Recycling Europa, was toen namelijk nog geen lid van FME. Natuurlijk ben ik dat gelijk geworden, want ik had vanuit andere bedrijven al heel lang contact met FME. Het klikt gewoon. Ze snappen wat ons als ondernemers bezighoudt.

Advies van specialisten

Mijn eerste ervaring met FME gaat heel wat jaren terug toen twee bedrijven in Amsterdam samengevoegd moesten worden. Een grootmetaalbedrijf (en lid van FME) en een onderneming uit de klein metaalsector. Allerlei regelingen op het gebied van pensioenen, arbeidsvoorwaarden en personeel moesten worden geharmoniseerd. Geen eenvoudige klus en de inhoudelijke ondersteuning van FME heeft daarbij heel goed geholpen. Het viel me toen direct op dat de specialisten van FME weten wat er speelt bij de ondernemers uit de technologische industrie en dat zij je kunnen helpen. Zeker bij onderwerpen waar je zelf niet dagelijks mee bezig bent of die ineens op je bord liggen: nieuwe regelgeving vanuit de overheid of vragen over innovatie.

Ruud Kortink
Ruud Kortink

“Sommige bedrijven weten amper wat er speelt op provinciaal niveau.”

Ook als regiobestuur helpen wij ondernemers hierbij. Waar FME het als vertegenwoordiger van de technologische industrie op landelijk niveau oppakt, zitten wij er juist als regionale, verbindende schakel tussen. Er zijn genoeg bedrijven die amper weten wat er speelt op provinciaal niveau. Terwijl daar beleid wordt geformuleerd waar leden in onze regio wel mee te maken krijgen. We brengen de bedrijven in contact met de provinciale bestuurders. Samen kijken we welke beleidsthema’s er liggen, maar laten we de ambtenaren ook kennis maken met de bedrijven. Het werkt twee kanten op.

Weten wat er speelt

In Noord-Holland bijvoorbeeld ligt de focus op planologische ontwikkelingen, specifiek de herbestemmingsplannen voor het IJ- en het Noordzeekanaalgebied. Wij gaan namens de bedrijven in onze regio met het provinciebestuur in overleg. Wat zijn de gevolgen van die plannen voor onze leden? In Flevoland kijken we veel meer naar de vraag hoe de provincie onze leden kan faciliteren bij bedrijvigheid en vernieuwing. Een ander voorbeeld is Utrecht waar sterk ingezet wordt op drie speerpunten: slim, duurzaam en zorg. Wat kunnen de FME-bedrijven uit onze regio daaraan bijdragen en welke punten moeten ze oppakken. Dan is het goed dat wij als regiobestuur die bedrijven en ambtenaren met elkaar in contact brengen. We zitten er dicht op, weten wat er speelt en brengen regionale en lokale verbindingen tot stand.

Transities

Sommige thema’s spelen ook in andere regio’s en dan is het goed om die als regiobestuur weer mee te geven aan FME. Neem arbeidsmarkt en onderwijs, een onderwerp dat bij iedereen hoog op de agenda staat. Maar ook smart industry en cybersecurity. Hoe ga je met je IT en je innovaties om? Met het bestuur van FME zijn we eigenlijk doorlopend in gesprek over actuele vraagstukken. De drie transities die FME benoemd heeft – technologie, arbeidsmarkt en maatschappelijk – zijn de kapstok. De technologische transitie is noodzaak. Je kunt als bedrijf niet overleven zonder nieuwe technologie, anders prijs je jezelf uit de markt. De arbeidsmarkttransitie is ook duidelijk. Zonder goed personeel kun je je bedrijf niet laten draaien. En voor de maatschappelijke transitie zijn het juist de FME-leden die daar aan kunnen bijdragen. Wij zoeken in onze regio actief naar nieuwe bedrijven die bezig zijn met innovaties en vernieuwingen op het gebied van duurzaamheid. Die brengen we weer in contact met collega-ondernemers en bestuursorganen in onze regio, maar ook met FME als vertegenwoordiger van de technologische industrie.

“We zijn doorlopend met FME in gesprek over actuele vraagstukken.”

Verbinding tot stand brengen, ik denk dat dat de grote kracht van ons regiobestuur is. Ik zeg niet voor niets tegen ondernemers die ik spreek: kijk goed om je heen. Bij collega’s uit de sector, maar juist ook bij bedrijven die je nog niet kent en bij wie je nieuwe kennis en inzichten kunt krijgen. Dat zijn in veel geval toch FME-lidbedrijven.

Lees meer over de FME-projecten in de regio Noordwest

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten