arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

“Elke keer als ik ergens een laadpaal zie staan, voel ik me best trots: die heb ik helpen bouwen”

Ledennieuws
20 december 2021
Test

We staan op een cruciaal moment in de energietransitie, ideeën en innovaties moeten op grote schaal worden toegepast om de transitie te versnellen. De technologische sector speelt daarin een belangrijke rol. Met techniek als versneller kunnen we ervoor zorgen dat we onze doelen gaan halen. Bovendien zet de sector zelf ook grote stappen in het terugdringen van de CO2-uitstoot. Eén ding is duidelijk: daar zijn mensen voor nodig. Mensen die invulling geven aan de tienduizenden banen die momenteel open staan (en dat worden er de komende jaren nog veel meer).

Met transformatorstations, energieopslagsystemen, laadpalen voor elektrische auto’s en een diversiteit aan andere producten en diensten, is Alfen het middelpunt en de verbindende factor in het elektriciteitsnet. Met haar brede scala aan in-house ontwikkelde producten en ruime ervaring als systeemintegrator werkt Alfen aan het elektriciteitsnet van de toekomst: betrouwbaar, duurzaam en innovatief.

We hebben een kort gesprek met Oktay Karaman, Eerste Monteur bij Alfen, over hoe hij met zijn baan meehelpt de energietransitie te versnellen. 

Wat doe je in je baan bij Alfen?

"We maken laadpalen voor elektrische auto’s. Ik heb mbo-elektrotechniek gedaan en kwam 11 jaar geleden rechtstreeks uit school bij Alfen terecht. Via de Alfen-academie ben ik intern opgeleid terwijl ik werkte, ik heb het vak hier echt geleerd. Nu ben ik supervisor en geef ik mijn kennis en ervaring weer door aan nieuwe collega’s."

"Wat mooi is van werken in de techniek, je hebt altijd werk!"

"Het is heel mooi om te zien hoe de techniek voor laadpalen zich heeft ontwikkeld in de elf jaar die ik nu bij Alfen werk. Toen ik begon maakten we enkele laadpalen per dag, dat zijn er nu vele malen meer! De laadpalen worden steeds slimmer. Moest je vroeger nog bij een storing naar de laadpaal toe, nu kun je op afstand kijken wat er aan de hand is."

"Ik ben echt wel een beetje trots op wat ik doe. Door elektrisch rijden makkelijker te maken helpen we automobilisten om van fossiele energie over te stappen op duurzame energie. Dat voelt echt lekker. Als ik met m’n vrouw door de stad loop en ik zie een laadpaal, dan denk ik: die heb ik helpen bouwen."

Heb je tips voor mensen die ook de techniek in willen?

"Ja, zeker! Het werk is hartstikke leuk, techniek is overal, bij alles wat we doen speelt techniek een rol. Bij ons hoef je niet persé een technische vooropleiding te hebben, wat je nog niet kan dat leren wij je. Ik kan het iedereen aanraden. Maakt niet uit hoe oud je bent. Ik heb nieuwe collega’s van twintig, maar ook van veertig en zestig. Die deden eerst iets heel anders, bijvoorbeeld in de horeca. Ook zijn er steeds meer vrouwen op de werkvloer. En, wat ook mooi is van werken in de techniek, je hebt altijd werk!"

Alfen Academy

Elk jaar start Alfen in augustus en in februari met een nieuwe klas. Om te kijken of iemand past binnen het bedrijf wordt er ook gebruik gemaakt van zogenaamde snuffelstages. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld één dag per week met een praktijkbegeleider aan de slag gaan. Dit is om te zien of ze de techniek leuk genoeg vinden. In de zomer kun je ook kennis met Alfen maken door vakantiewerk te doen. Op die manier kan je kijken hoe het is als leerling monteur te werken en tegelijkertijd een zakcentje bijverdienen.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten