arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Europa moet koploper in innovatie worden in plaats van koploper in regelgeving

29 mei 2024
Theo Henrar

​​​​​​​Op donderdag 6 juni kunnen we allemaal weer naar de stembus om onze stem uit te brengen voor het nieuwe Europese Parlement. De rol van Europa wordt steeds belangrijker en groter. Dit blijkt niet alleen uit de toenemende uniforme Europese wet- en regelgeving, maar ook uit de koers die de Europese Unie vaart. Onze economie - en daarmee de welvaart en het welzijn van alle Europeanen - is gebouwd op onze Europese innovatiekracht en de interne markt. Deze moet worden vergroot door een robuuste Europese industriepolitiek.

Het is van cruciaal belang dat de toekomstige Europarlementariërs zich volledig bewust zijn van de essentiële rol die de technologische industrie en innovatie spelen voor zowel Nederland als de EU. Daarom hebben wij de afgelopen weken diverse evenementen en werkbezoeken georganiseerd om dit onder de aandacht te brengen. De technologische industrie vormt de brug naar de oplossingen van de toekomst, en innovatie- en industriepolitiek moeten in Europa daarom nu echt Chefsache worden.

Blog door Theo Henrar voorzitter FME

Europa als innovatiemacht

FME organiseerde samen met TU Eindhoven en Brainport in Eindhoven het Europees Innovatiedebat met lijsttrekkers. Hellen van der Plas, CEO van Signify en FME-bestuurslid, hield een kraakhelder pleidooi voor Europa als innovatiemacht en partner van de technologische industrie. De aanwezigheid van zoveel lijsttrekkers van de grote partijen benadrukte dat innovatie- en industriebeleid Chefsache is in Europa.

‘Niet meer Europa, maar beter Europa’

Daarnaast organiseerden we samen met VNO-NCW, VNCI, Koninklijke Metaalunie en TNO een goedbezocht evenement in de Malietoren over de toekomst van de Europese industrie, met Jean-François van Boxmeer, voorzitter van de European Round Table for Industry (ERT). Tijdens dit evenement reflecteerden Van Boxmeer en de voorzitters van de organiserende partijen op de positie van Europa met betrekking tot energie, innovatie, duurzaamheid, de industrie en onze economische positie ten opzichte van de VS en China. Volgens Van Boxmeer biedt de aankomende Europese verkiezingen en de nieuwe Europese Commissie een nieuw momentum om de economische achteruitgang van Europa te keren. In zijn slotpleidooi pleitte hij voor: 'Not more Europe, but more better Europe.

De fabrieksvloer dichterbij Brussel brengen

We hebben ook diverse werkbezoeken georganiseerd met kandidaat-Europarlementariërs aan FME-leden om te praten over de kansen voor Europa en de Europese regelgeving waar ondernemers in de praktijk tegenaan lopen. Eerder dit jaar bezocht CDA-lijsttrekker Tom Berendsen LeydenJar, was Brigitte van den Berg (D66) op uitnodiging van FME aanwezig op de Hannover Messe, was Lennart Salemink (VVD) aanwezig bij Royal Houdijk, bracht Fabiènne Hendricks (VVD) een bezoek aan Solarge en bezocht VVD-lijsttrekker Malik Azmani Damen Shipyards Group. Op deze manier brengen we de praktijk van de fabrieksvloer of clean room dichterbij Brussel en andersom.

Met deze initiatieven willen wij benadrukken dat innovatie en industriebeleid in Europa nu echt prioriteit moeten krijgen. De toekomst van Europa ligt in onze handen en de kracht van onze gezamenlijke innovatie. Door op 6 juni te stemmen, kunnen we invloed uitoefenen op de koers die Europa vaart en ervoor zorgen dat innovatie de topprioriteit wordt die het verdient.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten