arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

File op elektriciteitsnetwerk morgen opgelost

Nieuws
28 november 2019

Netbeheerders moeten vaker een beroep doen op verbruikers om tijdelijk het elektriciteitsverbruik aan te passen als er sprake is van ‘netcongestie’, in ruil voor financiële vergoeding. En als we daarnaast meer energie opslaan om de pieken bij zonne- en windparken op te vangen, is de filevorming op het elektriciteitsnetwerk zo opgelost. "Verduurzaming van onze industrie is alleen mogelijk als er voldoende duurzame elektriciteit beschikbaar is", zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. "Verstopping van het elektriciteitsnetwerk staat de energietransitie flink in de weg."

In een steeds groter deel van Nederland kunnen nieuwe zonne- en windparken geen aansluiting meer krijgen. Er is geen capaciteit om op piekmomenten alle opgewekte stroom te kunnen transporteren. Deze filevorming op het elektriciteitsnet dreigt een flink aantal duurzame energieprojecten onmogelijk te maken. Dezentjé: "Op deze manier wordt het elektriciteitsnet de flessenhals van de energietransitie."

Capaciteit

Netbeheerders hebben genoeg mogelijkheden om congestie te verminderen, maar passen deze nog weinig toe. Zo kan er door netbeheerders een beroep op producenten en verbruikers gedaan worden om, in ruil voor een financiële vergoeding, hun productie en verbruik tijdelijk aan te passen als blijkt dat de stroom niet getransporteerd kan worden.

"Op deze manier wordt het elektriciteitsnet de flessenhals van de energietransitie."

Energieopslag, in de vorm van batterijen, waterstof of warmte, moet meer ingezet worden om de pieken bij zonne- en windparken op te vangen en deze op te slaan. Op die manier hebben deze parken minder aansluitcapaciteit nodig. Als bestaande parken opslag toepassen, en daarmee de aansluitcapaciteit verkleinen, kunnen er op hetzelfde netwerk meer parken aangesloten worden.

De afgelopen tijd is er in de politiek veel gediscussieerd over hoe dit heeft kunnen gebeuren en waar de schuld ligt. De Tweede Kamer heeft daarom op vandaag, donderdag 28 november, een rondetafelgesprek georganiseerd, waarin energie-experts de Kamerleden zullen adviseren over oplossingen voor de problemen op het elektriciteitsnet. FME en FME-branche Energy Storage NL zijn hierbij aanwezig.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten