arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME-advies voor SCIP Database

Nieuws
12 november 2020
Hazard

Praktisch omgaan met Europese meldplicht gevaarlijke stoffen.

Bedrijven moeten na 5 januari 2021 gevaarlijke stoffen in hun producten laten opnemen in de Europese SCIP Database (Substances of Concern in Products). Ondanks zware protesten van FME en andere brancheorganisaties dat dit onuitvoerbaar en onbetaalbaar is, zal de verplichting op die datum in werking treden. Uit onderzoek van Orgalim - de Europese branchevereniging van FME - blijkt dat de kosten van de SCIP Database voor het mki in het eerste jaar € 80.000 - € 480.000 bedragen. Grote bedrijven zijn € 800.000 – € 3,2 miljoen kwijt. Daar komt bij dat de afval- en recyclingbedrijven, voor wie de database bedoeld is, melden niets met de SCIP Database te kunnen.

Praktische oplossingen

Robert van Beek beleidsadviseur van FME hierover: “De afgelopen twee jaar is hard gewerkt de Europese Commissie, lidstaten en het parlement te overtuigen dit uit te stellen en een betere oplossing te zoeken. Helaas nog zonder resultaat. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in Brussel haar zorgen uitgesproken over de proportionaliteit en uitvoerbaarheid van de SCIP Database en aangedrongen op andere oplossingen. Maar op deze termijn kon dat niet meer geregeld worden." FME is daarna op zoek gegaan naar een zo praktisch mogelijk oplossing voor Nederlandse bedrijven. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het feit dat Nederland de Europese verplichting strikt heeft geïmplementeerd in nationale wet- en regelgeving.

FME-advies

Op basis van alle juridische informatie en na diverse checks met de overheid heeft FME een praktische oplossing gevonden en opgeschreven in een Factsheet SCIP Database. Op deze wijze kan een bedrijf met een minimale inspanning voldoen aan de wet.

  1. FME adviseert bedrijven een eenvoudige brief te sturen aan ECHA en de informatie van hun leverancier met betrekking tot REACH art. 33.1 als bijlage toe te voegen.
  2. In de factsheet is ook een modelbrief aan ECHA opgenomen.

Let op: deze factsheet en modelbrief zijn enkel beschikbaar voor FME-leden met een ledenlogin.

FME adviseert haar lidbedrijven de factsheet te raadplegen, helemaal te lezen en de modelbrief te gebruiken. Los van deze pragmatische aanpak, blijft FME in Brussel en Den Haag aandringen op een structurele oplossing voor de SCIP Database en REACH artikel 33.1.

Lees hierover ook onze standpunten rondom REACH en de SCIP Database

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten