arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME opent Meldpunt Russische inval Oekraïne

Nieuws
25 februari 2022
Meldpunt

FME maakt zich grote zorgen om de Russische militaire inval van Oekraïne. We volgen de situatie nauwlettend en de belangrijkste prioriteit is dat alle medewerkers van bedrijven in het betreffende gebied veilig zijn. Op de korte termijn houden we rekening met een terugloop van de export van machines en technologie. De gevolgen voor de Nederlandse industrie zijn natuurlijk afhankelijk van de duur van het conflict en de duur en ernst van de sancties.

Meldpunt

Om inzicht te krijgen in de gevolgen voor de technologische industrie van de Russische inval en de opgelegde sancties heeft FME samen met de bij FME aangesloten branches een meldpunt geopend.

Ervaart jouw bedrijf nadelige gevolgen naar aanleiding van deze situatie? Meld het ons!*

Ook ontvangen we graag zakelijke vragen die betrekking hebben op deze conflictsituatie. Wij zullen deze zo goed als mogelijk beantwoorden.

MAAK JOUW MELDING *

*Exclusief voor lidbedrijven van FME en/of bij FME aangesloten branches.

Lees ook: 

Sancties

RVO houdt op hun site een actueel overzicht bij van de sancties die zijn afgekondigd.
Bekijk ook de FAQ's die zij op hun site bijhouden.

Grotere kans op cyberaanvallen

Door de Russische inval in Oekraïne bestaat er een hogere risico op cyberaanvallen die ook jouw bedrijf kunnen raken. Zorg daarom dat de digitale beveiligingssystemen van je bedrijf up--to-date zijn. Raadpleeg voor hulp de handreiking van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Betalingsverkeer

Op 26 februari kondigden de VS en de Europese Unie aan dat een aantal geselecteerde Russische banken worden afgekoppeld van het financiële berichtenverkeer systeem SWIFT. Bekijk op de site van de Nederlandse Vereniging van Banken wat dit voor het betalingsverkeer inhoudt.

Strategische goederen

Maakt jouw bedrijf zogeheten strategische / dual use producten, en heb je een vraag over het exporten van deze producten (naar Rusland), neem dan contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU). Dit is de autoriteit op het gebied van strategische goederen (dual use en militair) en sanctiegoederen binnen de Douane. Bij het CDIU kun je informatie inwinnen over de mogelijk van toepassing zijnde wetgeving en of er een vergunning nodig is voorafgaand aan de levering van de goederen of diensten. Bel naar 088 - 151 21 22, of mail naar CDIU@douane.nl.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten