arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME-reactie op Russische inval in Oekraïne

Pers
24 februari 2022
Oekraïne

FME maakt zich grote zorgen om de Russische militaire inval in Oekraïne. We volgen de situatie nauwlettend met als belangrijkste prioriteit de veiligheid van de medewerkers van bedrijven die in het betreffende gebied actief zijn. Zowel de Europese Unie als andere grote handelspartners zoals de VS zullen vergaande sancties instellen. De Nederlandse industrie zal deze sancties opvolgen en dit zal negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse technologische (maak)industrie. Wanneer de exacte inhoud van de sancties bekend is, zullen we ons samen met onze bedrijven inzetten om de negatieve gevolgen zo goed mogelijk op te vangen en indien mogelijk alternatieve oplossingen te vinden.

Sancties

De gevolgen voor de Nederlandse industrie zijn natuurlijk afhankelijk van de duur van het conflict en de duur en ernst van wederzijdse sancties. We houden rekening met op korte termijn een terugloop van de export van machines en technologie.

Oekraïne en Rusland zijn voor Europa en Nederland landen waar belangrijke grondstoffen vandaan moeten komen. Oekraïne heeft een enorme voorraad aan mineralen, onder andere de grootste titaniumvoorraad ter wereld, de op twee na grootste ijzerertsvoorraad en 30% van de wereldvoorraad mangaanerts. Een stagnatie van deze grondstoffen richting Europa, zal problemen in de Nederlandse industriële toeleveringsketen opleveren.

Gaslevering

Nederland is voor circa. 15% afhankelijk van de import van gas uit Rusland. Voor Duitsland is dat circa 30%. Omdat het einde van de winter nadert, voorziet FME geen ernstige problemen voor bedrijven op korte termijn. De gaslevering per schip zal de afhankelijkheid van gas uit Rusland verlagen of oplossen. Europa komt vermoedelijk met een aanwijzing of verplichtingen om de voorraden tot een minimum niveau te vullen. Dat kost allemaal wel extra veel geld.

Energieprijzen

Daarom heeft de onzekerheid van de gasleveringen uit Rusland wel effect op de energieprijzen. FME verwacht dat de energieprijzen omhoog blijven gaan en tot eind 2023 hoog blijven. Dat heeft ook effect op de prijzen van materialen en producten en de inflatie in het algemeen.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten