arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

“FME Regio Zuidwest is een belangrijke motor voor onze economie”

Ledennieuws
31 januari 2022
Dennis van Beers

FME Regio Zuidwest wordt sterk beïnvloed door het havengebied. Zes procent van het BNP wordt in deze regio verdiend en daarmee zijn we een belangrijke motor voor de Nederlandse economie. Duizenden innovatieve bedrijven en een grote werkgelegenheid: het is een fascinerend en uniek ecosysteem in de wereld. Niet alleen door de grote vlaggenschepen die we kennen, maar juist ook door alle mki-bedrijven in onze regio. Pareltjes die op hun gebied wereldmarktleider zijn. Zij zorgen er mede voor dat ons land recessiebestendig is en dat moeten we koesteren.

Blog door voorzitter FME Regio Zuidwest Dennis van Beers (Festo)

Tegelijkertijd staan ze allemaal voor gigantische uitdagingen. Een groot deel van de bedrijven in onze regio is sterk verbonden met de olie- en petrochemiesector en de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen is groot. En dat terwijl we allemaal weten dat we aan de bak moeten voor de energietransitie. Niet straks, als je boetes krijgt voor een te hoge CO2-emissie, maar nú. Dat besef is er bij de FME-leden in onze regio. Maar de vraag is vervolgens wel: hoe dan? En wanneer? Wat dat betreft doen we missionarissenwerk. We moeten het onderwerp bespreekbaar maken, terwijl het voor sommige bedrijven nog ver weg lijkt.  

“Industrie 4.0 heeft een enorme zwieper aan onze maakindustrie gegeven.”

Nee dus, 2030 is morgen. Je moet nu omschakelen zodat je straks een gezond en duurzaam bedrijf kunt overdragen aan een volgende generatie. We bezoeken veel bedrijven in onze regio en proberen ze te helpen die hoe-vraag in kaart te brengen. De sense of urgency om het roer om te gooien is er zeker. Als we nu niets doen, verdwijnt er straks misschien een deel van onze economie. We hebben wereldwijd een vooraanstaande positie, maar die kun je ook zo kwijtraken. Dat besef leeft sterk in ons regiobestuur en dat geven we mee aan de bedrijven in onze regio. Niet in slaap sukkelen met het succes dat je vandaag hebt, maar kijken naar de kansen van morgen.

Aanjager

Want kansen zijn er genoeg. Door Smart Industry is het werk in de technologiesector in korte tijd enorm veranderd. Industrie 4.0 heeft een enorme zwieper aan onze maakindustrie gegeven en die gaat ons tot in lengte van jaren veel economische voorspoed geven. Stand alone automatisering, een besturinkje, een beetje programmeren en de stekker erin: die wereld bestaat niet meer. We hebben Artificial Intelligence, algoritmes, zelflerende machines en het kan allemaal nog slimmer. De grenzen van technologie zijn nog lang niet bereikt. De operator is eigenlijk steeds meer een software engineer geworden. Dat brengt me gelijk bij een andere positieve ontwikkeling die ik zie. De belangstelling voor het techniekonderwijs groeit: van vmbo tot universiteit. Het imago van onze sector is aan het veranderen, omdat wij een enorme aanjager voor de toekomst zijn. Je kunt er bovendien een goede boterham mee verdienen en een baan heb je gegarandeerd.

"Een proactief en deskundig regionaal bestuur dat voor en met de leden optrekt, verbinding leggen met de andere FME-regio’s en de krachten bundelen met FME."

Ik zit nu in mijn tweede termijn als voorzitter van FME Regio Zuidwest en ik ben blij dat ik samen met de andere bestuursleden, de overige regio’s en FME de technologiesector mag vertegenwoordigen. Toen ik begon als voorzitter voor deze regio, had ik een paar wensen. Een proactief en deskundig regionaal bestuur dat voor en met de leden optrekt, verbinding leggen met de andere FME-regio’s en de krachten bundelen met FME. Ik denk dat dat gelukt is. De technologiewereld maakt zoveel snelheid, je kunt het niet alleen. En dat hoeft ook niet. Houd je ogen en oren open om te zien welke technologische en maatschappelijke ontwikkelingen impact hebben op jouw bedrijf. En schroom niet om je dilemma op tafel te leggen bij ons. Daar zijn we voor als regiobestuur.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten