arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME verheugd met compensatie voor gemaakte kosten rondom Brexit

Nieuws
21 februari 2022
Brexit vlag

Veel bedrijven hebben als gevolg van Brexit extra kosten moeten maken of zullen dat in de toekomst misschien moeten doen. Op 11 februari heeft het kabinet daarom regelingen aangekondigd waarmee ondernemers met Europees geld (een deel van) deze kosten kunnen compenseren: de Brexit Adjustment Reserve. FME is verheugd dat het kabinet dit geld beschikbaar heeft gemaakt.

In totaal komt er voor onder andere bedrijven in de technologische industrie € 268 miljoen beschikbaar, waarvoor er drie regelingen beschikbaar worden gesteld. Een van de regelingen betreft een EU-handelsprogramma. Het EU-Handelsprogramma biedt verschillende manieren van ondersteuning. Bedrijven kunnen kosteloos individuele ondersteuning krijgen in de vorm van marktadvisering, kennisontwikkeling of begeleidingsactiviteiten. Denk hierbij aan workshops, trainingen of gesprekken met een sparringpartner die meedenkt over de bedrijfsstrategie. Hoe dat er precies uitziet, hangt af de specifieke situatie waarin een bedrijf zich bevind. Het programma zal binnenkort opengaan, maar op de website van de RVO kun je  nu al checken of je bedrijf in aanmerking komt.

Externe kosten

De andere twee regelingen gaan om subsidie voor al gemaakte en nog te maken externe kosten, bijvoorbeeld kosten van voorlichtingscampagnes, douane-gerelateerde opleidings-, ict- en advieskosten en de kosten van tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel. Er wordt nog verkend of eenmalige aanpassingskosten op het gebied van keuring en certificering kunnen worden opgenomen. Omdat de eenmalige kosten voor extra keuring en certificering als gevolg van het oprichten van een UKCA-certificaat voor bedrijven hoog kunnen uitvallen pleit FME er voor om deze kosten ook via de Brexit Adjustment Reserve te compenseren.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten