arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Goed nieuws: 12 miljard staatsgarantie op kredietlimieten

Nieuws
7 april 2020

FME is tevreden dat het kabinet dinsdagavond een garantiestelling van 12 miljard euro heeft aangekondigd om de continuïteit van kredietverzekeringen te waarborgen. Tienduizenden bedrijven maken gebruik van deze kredieten om betalingsrisico’s te verlagen. Als gevolg van de economische risico’s rond de coronacrisis dreigen kredietverzekeraars op grote schaal hun limieten te moeten verlagen of zelfs intrekken.

Verontrustende signalen vanuit achterban

De zorgen rond kredietlimieten spelen al een aantal weken. In de tweede helft van maart kwamen vanuit de FME-achterban de eerste verontrustende signalen binnen over het verlagen (soms tot halvering aan toe) of zelfs beëindigen van kredietlimieten. Dit raakt de hele technologische industrie, want deze limieten spelen een belangrijke rol in productie- en toeleverketens. Ze zijn cruciaal voor het vertrouwen en fungeren als smeerolie van de economie. Zowel multinationals als middelgrote en kleine industrie (mki) maken gebruik van kredietlimieten.

Doorroleffect

Het beperken of intrekken van deze limieten betekent dat bedrijven in de technologische industrie geen bestellingen meer kunnen doen of zelfs geheel stil komen te liggen. Door dit ‘doorroleffect’ stagneert de handelsstroom in de gehele keten. Zonder toegang tot kredietverzekeringen zullen bedrijven vooruitbetalingen willen, voordat zij tot levering overgaan. Dit heeft een enorme impact op de liquiditeitspositie van toch al kwetsbare ondernemingen. Als gevolg hiervan wordt niet alleen de huidige crisis verdiept, maar gaat straks ook kostbare tijd verloren in de revalidatiefase van de Nederlandse economie. Bovendien komt werkgelegenheid op het spel te staan.

"Daarmee houden we gezamenlijk de business gaande en doen we geen onnodig beroep op de liquiditeit van onze afnemers."

Goed ontvangen

De aangekondigde overheidsgarantie wordt uiteraard goed ontvangen door uit de achterban van FME en aangesloten brancheorganisaties. "Het is heel belangrijk, met name ook voor het mki, dat FME en het kabinet onze roep om actie hebben opgepakt. De garantie kan de afgegeven limieten waar mogelijk in stand houden. Daarmee houden we gezamenlijk de business gaande en doen we geen onnodig beroep op de liquiditeit van onze afnemers," zegt CEO Jellard Koers van FME-lidbedrijf Suplacon uit Emmeloord, een toeleverancier van plaatwerkproducten en metaalconstructies.

"Ze zijn essentieel voor het voortbestaan van mijn bedrijf, want je bent niet afhankelijk van derden."

Vinger aan de pols houden

De gevolgen van de onzekerheid rond kredietlimieten werden in de afgelopen weken al flink gevoeld door bedrijven in de maakindustrie. "Kredietverzekeringen helpen bij het beheersen van kredietrisico’s. Ze zijn essentieel voor het voortbestaan van mijn bedrijf, want je bent niet afhankelijk van derden. Maar ik zie nu dat iedereen langzamer betaalt en kredietverzekeraars rekken hun termijnen op. Ik ben daarmee een bank geworden," zegt Jessica van Schijndel, directeur van FME-lidbedrijf Van Schijndel Metaal BV uit Dongen, die nog wel een kanttekening plaatst bij de aangekondigde overheidsgarantie. "Het is absoluut een goed signaal, maar we moeten wel vinger aan de pols houden bij de uitvoering."

Europese goedkeuring

Het ministerie van Financiën gaat nu aan de slag met het uitwerken van de details van de herverzekering, die voor het hele jaar 2020 zal gelden. Ook is nog goedkeuring nodig van de Europese Commissie. Daarna zal de Tweede Kamer worden geïnformeerd. Het kabinet kondigt de voorgenomen garantiestelling nu al aan om de toenemende druk op kredietverzekeraars en bedrijven te verlichten.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten