arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Groene industrie wordt onmogelijk gemaakt in Nederland

Nieuws
3 april 2024
Nyrstar

“Het is in en in triest dat een mooi geëlektrificeerd bedrijf als Nyrstar voldoet aan de kabinetsdoelstelling voor het behalen van een groene industrie, maar nu moet schreeuwen om hulp. Nog triester is dat dit bedrijf slechts een van de 90 bedrijven is die niet worden geholpen door dit zelfde kabinet. Een bedrijf is een incident, twee bedrijven is toeval, drie bedrijven is een patroon,” aldus Theo Henrar, voorzitter van FME.

Iedereen is het er over eens dat de industrie moet verduurzamen. Het is alleen wachten op het volgende bedrijf dat zwaar in de problemen komt. Dat komt doordat andere landen hun industrie actief steunen en Nederland niet. Dit creëert een ongelijk speelveld. De toename van kosten en belastingen vormen een structureel probleem. Met name het stopzetten van de Indirecte Kosten Compensatie van duurzame elektriciteit.

Eerlijk speelveld

Per jaar loopt een bedrijf als Nyrstar € 75 tot € 90 miljoen mis ten opzichte van andere landen in Europa. Zo kan het niet langer. Het kabinet is ziende blind en horende doof. De ministers Van Weyenberg van Financiën en Jetten van Klimaat en Energie moeten het mogelijk maken om rendabel groen te opereren in Nederland. Er moet een eerlijk en gelijk speelveld komen in Europa, daarover kunnen deze ministers geen struisvogelpolitiek bedrijven.

Kom met maatregelen

Theo Henrar: "Bedrijven krabben zich achter de oren, of zij hun investeringen wel in Nederland moeten blijven doen. Ook al is het kabinet demissionair, mijn oproep aan de ministers Van Weyenberg en Jetten is: kom met maatregelen en duidelijkheid, voordat het volgende bedrijf omvalt."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten