arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Grootste 3D-geprinte stalen kraanhaak door Huisman Equipment en RAMLAB

12 juni 2018
Huisman

Huisman en RAMLAB zijn een project gestart voor de productie van een grote offshore kraanhaak met behulp van de 3D-printtechnologie 'Wire & Arc Additive Manufacturing' (WAAM).

De haak, die is gebaseerd op een ontwerp van de Huisman viertandhaak, zal gebruikmaken van de voordelen van 3D-printtechnologie waardoor het product hol gemaakt kan worden. Dit betekent een aanzienlijke besparing op het gebied van materiaalverbruik en productiedoorlooptijd. De haak zal een buitenmaat krijgen van meer dan 1 bij 1 meter en bijna 1000 kg wegen. Dat maakt het 's werelds grootste 3D-geprinte stalen product in termen van gewicht. De Safe Working Load (SWL) van de haak wordt 325mt. Begin dit jaar testte Huisman al met succes een 3D-geprinte offshore kraanhaak met een SWL van 80mt.

Uniek

Wat dit project uniek maakt is dat drie toonaangevende classificatiebureaus, DNV GL, Bureau Veritas en ABS, bij dit project zijn aangesloten. In nauwe samenwerking met experts van deze classificatiebureaus zal de 3D-geprinte offshore kraanhaak niet alleen een drievoudige certificering krijgen, maar kan er ook een belangrijke stap gemaakt worden in de vaststelling van regels voor 3D-geprinte producten voor de maritieme en offshore industrie. voestalpine Böhler Welding is tot het consortium toegetreden om materieel en expertise op het gebied van materiaal te bieden. Autodesk biedt ondersteuning door middel van additive manufacturing software.

Over het consortium

Het consortium wordt gevormd door de volgende partijen: Huisman, RAMLAB, Autodesk, DNV GL, Bureau Veritas, ABS en voestalpine Böhler Welding. Het gemeenschappelijke projectdoel is om een gecertificeerde offshore kraanhaak te produceren en om gemeenschappelijke regels en richtlijnen voor het gebruik van WAAM in specifiek een offshore/maritieme context te bevorderen.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten