arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Het grote industriegesprek: De maakindustrie is essentieel voor maatschappelijke uitdagingen

25 oktober 2023
Windmolens

De energietransitie, de beste zorg met de beste medische apparatuur, een circulaire economie of een verantwoorde voedselketen. Het zijn enkele maatschappelijke uitdagingen waar de verkiezingsprogramma's vol mee staan. Met de komst van veel nieuwe Kamerleden is het belangrijk om de essentiële rol van bedrijven in die maatschappelijke transities helder te maken. Kortom het is vandaag tijd voor het grote industriegesprek, over het belang van de maakindustrie in Nederland.

Nederland heeft industriepolitiek nodig

Theo Henrar, voorzitter van FME: "Technologische innovatie is onmisbaar voor de grote uitdagingen waar we voor staan. De klimaattransitie vraagt bijvoorbeeld om een enorme opschaling van onder meer energieopslag, waterstoftechnologie, circulair grondstofgebruik en duurzame energieproductie. Om die reden worden wereldwijd miljarden geïnvesteerd in duurzame technologie en industrie. Dat heeft een mondiale innovatiewedloop teweeg gebracht.  Nederland zwemt als enige tegen de stroom in en investeert als enige niet in haar eigen industrie. Dit maakt meer dan ooit duidelijk dat Nederland industriepolitiek nodig heeft.”

Bestaanszekerheid 1,5 miljoen Nederlanders

De industrie is direct en indirect verantwoordelijk voor de bestaanszekerheid van ruim 1,5 miljoen Nederlanders. Veel mensen die werken aan de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, verdienen direct of indirect hun boterham in de technologische sector. Terwijl straks een nieuwe volksvertegenwoordiging gekozen wordt, moet dit belang op waarde worden geschat. 

Vandaar dat vandaag het Grote Industriegesprek georganiseerd wordt in samenwerkingsverband door FME, VNO-NCW, MetaalUnie, VNP, VNCI, TNO en FNLI. Verschillende (aanstaande) Kamerleden zullen hun licht werpen op prikkelende stellingen en antwoord geven op vragen van ondernemers uit de Nederlandse maakindustrie.

Aftermovie Het Grote Industriegesprek

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten